Contact

Adresgegevens

Ateliers Majeur wil iedereen de kans geven kunst te beleven, van kunst te genieten. Daarom verzorgen we lessen, cursussen, workshops, projecten en voorstellingen in de beeldende kunsten, op het gebied van dans, theater en muziek. Voor iedereen. En, als het aan ons ligt, met iedereen. Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op!

Postadres
Ateliers Majeur
Postbus 285
8440 AG Heerenveen

Bezoekadres
De Rinkelbom
Zwanedrift 2
8446 KS Heerenveen

Telefoon: (0513) 468158

Podium Majeur

 • Filter op talent:

'Ondraaglijk Licht': goede samenwerking Oranjewoud festival en Ateliers Majeur

Goede samenwerking Oranjewoud Festival en Ateliers Majeur in cultuureducatieproject voor kinderen en jongeren Het Oranjewoud festival werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Een festival die klassieke muziek dichter bij de mensen wil brengen door op verrassende locaties een concert te verzorgen. Het festivalthema voor het basisonderwijs was dit jaar ‘Ondraaglijk Licht’. Een thema die de kinderen, die meededen aan het scholenproject, flink aan het denken en experimenteren zette. Op alle basisscholen in de gemeente Heerenveen doorlopen leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 culturele leerroutes. Per jaar volgen alle basisschoolleerlingen cultuureducatieve programma’s, waarin zowel actieve als receptieve kunstbeoefening aan bod komen. Dit programma, uitgevoerd door Ateliers Majeur, komt tot stand in nauwe samenwerking met het onderwijs, lokale aanbieders en culturele instellingen binnen de gemeente. Binnen dit programma participeren een tiental scholen in het zogenoemde concept “Atelier in de School”, een concept dat cultuureducatie op inhoud verbindt met de andere vakgebieden binnen de scholen. Het concept richt zich op onderzoekend, oplossingsgericht en creatief leren. Er wordt veel aandacht besteed aan ontdekken en experimenteren, met het doel kinderen buiten de bestaande kaders te laten kijken. Binnen deze leerroute werd het festivalthema ‘Ondraaglijk Licht’ als uitdagend onderzoeksthema opgenomen. De leerprocessen en uitkomsten werden gepresenteerd tijdens de festivalweek van het Oranjewoud Festival. Tijdens de ‘atelieruren’ werden de onderzoeken en experimenten begeleid door een vijftal kunstenaars/docenten. Dit atelierteam is ervaren in het geven van lessen/workshops in het basisonderwijs. Ze worden mede gekozen op coaching capaciteiten en worden bij Ateliers Majeur opgeleid in het aangaan van onderzoek. Het team bestaat uit de volgende kunstenaars:

 • Martin de Jong – Beeldend kunstenaar schilderen/tekenen
 • Marsja van der Ven – Designer en interieurontwerper toegepaste kunst
 • Anita Bouman – Beeldend docent, museumconsulent en “festivalkunst/workshops”
 • Marjan Beuker – Beeldend kunstenaar mixed media (specialisatie: Community Art)
 • Marcel Prins – Beeldend kunstenaar, beeldbouwer

Op dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni presenteerden vijf basisscholen zich aan het publiek dat voornamelijk uit ouders maar ook andere nieuwsgierigen bestond. Kinderen vertelden vol overgave over alles wat ze geleerd en onderzocht hebben én dat ze het zo leuk vonden om ook eens even een kunstenaar te zijn. Het thema maakte in ieder geval veel los bij de kinderen. Want hoe kan iets nu tegelijk ondraaglijk en toch licht zijn? Het resultaat was verbluffend. De Overtuin van Landgoed Oranjewoud werd door de kinderen zelf aangekleed. Er stonden, hingen en lagen zeer diverse werken die de festivalbezoekers aan het denken zette. Daarnaast konden bezoekende kinderen ook zelf een Musca versieren en in de Wonderboom hangen. Wat betekent kunst- en cultuureducatie nu voor een kind? Cultuur is een werkwoord. En dat hebben de kinderen dan ook goed gemerkt. Beoogde resultaten van dit project waren:

 • Discipline en zelfvertrouwen worden gestimuleerd;
 • het blikveld wordt verbreed;
 • Er ontstaat synergie tussen de leerlingen.
 • Door een interdisciplinair traject ontstaat een actieve houding bij alle betrokkenen;
 • Kinderen krijgen hiermee positieve stimulansen om buiten de eigen kaders te kijken en te denken.
 • De individualisering wordt zonder het te benoemen doorbroken.

Ateliers Majeur is hét kunstencentrum van Heerenveen en Opsterland. Het verzorgt lessen, cursussen, workshops, projecten en voorstellingen op verschillende locaties. De activiteiten van Ateliers Majeur worden gefinancierd door subsidies en bijdragen van deelnemers (zowel individuen als instellingen). Wetenschappelijk onderzoek heeft het bewezen: van kunst- en cultuureducatie word je slimmer, socialer, relaxter, jonger, blijer en/of zekerder. Wat doet kunst en cultuur met jou?

Naast dit project verzorgde Ateliers Majeur ook de educatie tijdens het festival. Op vrijdagavond, zaterdag en zondag konden de kinderen gratis workshops volgen bij docenten van Ateliers Majeur. Kinderen konden in de workshop Kakafonie een eigen instrument maken door het nieuwsgierig zoeken van spullen en er werden Flierefluiters ontworpen. Op zondag konden kinderen zelf bijdragen aan de Wall of Sound; een bijzondere muur waar je muziek mee kan maken. Media kunstenaar Mark Buitenwerf had deze installatie speciaal gemaakt voor dit festival.