Cursussen

Kunstgeschiedenis | De kunst van het verder kijken

Docent:

Janita Baron

Deze interactieve cursus begint direct met verder kijken: herken je de plaats in de kunstgeschiedenis van de getoonde kunstwerken? We maken nieuwe verbindingen en leren hardop kijken en tegelijk verbindingen te maken. Kunstenaars zijn namelijk nooit een eiland, ze acteren in een traditie. Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen:
Les 1: Ken je plaats in de Kunstgeschiedenis
Les 2: Jong gestorven; wat als?
Les 3: De harde waarheid
Les 4: Impressionistische kunstenaressen
Les 5: Ondertussen in Scandinavië
Les 6: Islamitische kunst
Les 7: De naakte waarheid
Les 8: (politieke) Propaganda
Les 9: Art-tertainment, en nu?
Les 10: De waarde van kunst.

Lesinhoud
We beginnen meteen met hardop vragen stellen in Les 1. Herkennen we de plaats in de kunstgeschiedenis? Vervolgens gaan we in les 2 kennis maken met jonggestorven kunstenaars. Wat is hun invloed geweest? En wat als ze wél ouder geworden waren? In les 3 gaan we kijken naar kunst die de harde werkelijkheid/waarheid laat zien. Het leven van hardwerkende mannen en vrouwen: de arbeiders en vissers. In les 4 gaan we weer inzoomen op vrouwelijke kunstenaars en ditmaal alleen op impressionistische kunstenaressen. Zo maken we onder andere kennis met de schoondochter van Monet! Ondertussen gebeurt er ook een hoop in Scandinavië in les 5.

In les 6 staat islamitische kunst centraal: hoe gaan kunst en geloof samen? Vervolgens in les 7 gaan we naar de naakte waarheid kijken: functioneel bloot in dit geval. Les 8 draait om politieke propaganda en de rol van kunst daarin. En in les 9 vliegen we de 21ste eeuw in: hoe moet het nu verder met kunst? In de laatste les word de serie afgesloten met een spel: wat is de waarde van kunst?

Kunstgeschiedenis
Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Ze schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:
Een nieuwe blik
Hardop kijken
De kunst van het verder kijken

Datum

6, 13, 20, 27 februari, 5, 12, 19 en 26 maart, 2 en 9 april 2020

Tijd

19:00 - 21:00 uur

Locatie

De Rinkelbom, Zwanedrift 2 Heerenveen

Prijs

€ 15,- per les | €115,- voor 10 lessen

Contact

Telefoon:

0654654071