Raku is een van oorsprong Japanse techniek waarbij we het glazuur van een kleiwerkstuk met opzet (sterk) laten barsten. Deze “craquelé” wordt in het verdere stookproces zwart van kleur (roet).
Bij deze minicursus houden we het simpel. En dat werkt bij Raku meestal het beste. We boetseren twee of drie werkstukken van klei. Die moeten 3 weken drogen en worden dan op ca. 900 °C (biscuit) gebakken. Daarna wordt het gebakken werkstuk geglazuurd. We maken hierbij gebruik van drie technieken: gieten, dompelen en kwasten. Het geglazuurde werkstuk wordt in een gasoven (buiten) zeer snel op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures vertonen. Vervolgens wordt het werkstuk in een zaagselton geplaatst. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé en in de ongeglazuurde delen van de klei. Nu nog even poetsen en voilá: klaar is kees.
De cursus vindt plaats in mijn eigen ruime atelier. Voorzien van alle benodigde materialen en gereedschappen. Er is plek voor maximaal 3 x 6 cursisten.
In deze minicursus Raku doorlopen we drie fasen:
1) Het maken van werkstukken (2 lessen van 2 ½ uur)
2) Het glazuren (1 les van 2 uur)
3) Het Raku stoken (1 dagdeel (ochtend of middag) van ca. 4 uur)
Data in overleg op de woensdagavond, donderdagavond of vrijdagochtend. Na voldoende aanmeldingen (vermeld bij aanmelding a.u.b. je naam, emailadres en mobiele nummer) maak ik een datumplanner om de cursusdata vast te leggen.
Op de foto: werk van Anneke, Rakucursus 2022.