Je weet niet wie je bent, als je je geschiedenis niet kent. Kom daarom naar Museum Heerenveen. In dit historisch museum maak je kennis met het verhaal van de gemeente Heerenveen. Van archeologie tot beeldende kunst en van de sportgeschiedenis tot arbeidersgeschiedenis. We bieden een doorlopende leerlijn op het gebied van erfgoed en losse lessen. Kom langs en leer je geschiedenis kennen.
Doorlopende leerlijn erfgoededucatie
Inleven in andere tijden. Met de leerlijn erfgoededucatie maken alle leerlingen van uw school kennis met het cultureel erfgoed van Heerenveen. Van het ontstaan van Heerenveen tot de oude spullen van pake en beppe. Voor elke groep is er een passende museumles waarbij ze iets meer leren over hun eigen geschiedenis. Museumlessen zijn altijd interactief, de leerlingen gaan ook zelf aan de slag. Deze museumlessen zijn ook los van elkaar te boeken.
Bij pake en beppe op zolder
Groep 1 t/m 3
Laat kinderen dwalen door en zoeken naar oude verhalen en ontdekken wat de functie van een museum is. Kom een kijkje nemen op de zolder van pake. Een zolder vol met verhalen. Verhalen van vroeger. Deze zolder heeft pake volgestopt met allemaal oude spullen. Waar komen de spullen vandaan? Waar werden ze voor gebruikt? En hoe werden ze gemaakt? Vraag het aan pake en beppe. Op aanvraag komt beppe bij u op school. Een onderdeel hiervan is voorlezen in het Fries.
Speelgoed en spelletjes
Groep 3 t/m 5
Een anderhalf uur durende scherm detox. Op de zolder van pake liggen veel oude spullen. Dat heeft hij allemaal bewaard uit zijn jeugd. Wat deden pake en beppe toen zij vrij waren van school? Waarmee speelden ze op het schoolplein? In de museumles Speelgoed en spelletjes gaan de kinderen spelletjes spelen zonder iPad, mobiel of tv, maar met zakken, ringen en knikkers.
Tussen heren en arbeiders
Groep 5 t/m 8
Een museumles over statussen, maar dan niet die van je WhatsApp. We gaan 500 jaar terug in de tijd en ontdekken hoe Heerenveen is ontstaan. De verschillen tussen de arme veenarbeiders en de rijke veenheren zijn groot. Hoe meer geld, hoe hoger je sociale status. De leerlingen gaan dit onderzoeken door in de huid te kruipen van veenarbeider of veenheer. Wie zouden zij achteraf liever zijn geweest?
Verbinding met schoolthema’s: taal, Frysk/meertaligheid, creatieve vakken, burgerschapsonderwijs
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen met 2 begeleiders
Duur: 60-90 minuten
Locatie: Museum Heerenveen
Kosten: €75,-
Periode: gehele schooljaar, in overleg