over ons

Jij hebt recht op PCB! Sinds 1 september 2018 is er een persoonlijk cultuurbudget (PCB) voor iedereen tot 18 jaar in de gemeente Heerenveen! Dit budget is voor jou persoonlijk en bedoeld om in jouw eerste twee lesjaren de financiële drempel voor het volgen van lessen en cursussen iets te verlagen.

Hoe werkt dat?
Je kiest een cultuuraanbieder uit, meldt je aan en vertelt de aanbieder dat je graag gebruik wilt maken van het PCB. De aanbieder neemt dan contact met ons op en regelt het verder allemaal voor jou. Hieronder vind je een drop-down menu met alle, tot nu toe bekende, cultuuraanbieders in de gemeente.

Let op:

 • Het is een persoonlijk budget wat op jouw naam staat.
 • Je kunt het budget in totaal slechts 2 jaar inzetten. Dit betekent dat je dus niet eerst 2 jaar muziek met korting kunt volgen en daarna 2 jaar dans.
 • De hoogte van je PCB is afhankelijk van de lesprijs, lesduur en de lengte van de cursus van de door jou gekozen cultuuraanbieder. De bedragen in het overzicht zijn maximum bedragen.
 • PCB kun je alleen aanvragen als je in de gemeente Heerenveen woont én les hebt in de gemeente Heerenveen.
 • Let op: PCB is gebaseeerd op het feit of je al eerder subsidie hebt ontvangen door bijvoorbeeld lesssen bij Ateliers Majeur te volgen. In het geval van het antwoord ja, dan krijg je nog 1 jaar PCB of zelfs géén PCB. Cultuuraanbieders kunnen dit navragen door contact op te nemen met Margje.

Hoeveel PCB kan ik maximaal krijgen?

 • Als je theaterlessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 20% korting tot maximaal €60,- en in je tweede lesjaar 15% korting tot maximaal €45,-.
 • Als je musicallessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 20% korting tot maximaal €60,- en in je tweede lesjaar 15% korting tot maximaal €45,-.
 • Als je danslessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 20% korting tot maximaal €40,- en in je tweede lesjaar 15% korting tot maximaal €30,-.
 • Als je beeldende kunstlessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 20% korting tot maximaal €40,- en in je tweede lesjaar 15% korting tot maximaal €30,-.
 • Als je muzieklessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 20% korting tot maximaal €100,- en in je tweede lesjaar 15% korting tot maximaal €75,-.
 • Als je hafabralessen volgt, krijg je in je eerste lesjaar 30% korting tot maximaal €150,- en in je tweede lesjaar 20% korting tot maximaal €100,-.

Is het lestarief nog steeds te hoog? Neem dan contact op met het Jeugdcultuurfonds en/of Stichting Leergeld. Daarmee worden lessen en cursussen nog toegankelijker: iedereen kan en mag meeculturen, via Ateliers Majeur, in gemeente Heerenveen!

Contact over PCB

Ouders/verzorgers: neem contact op met je cultuuraanbieder als je meer wilt weten.
Cultuuraanbieders: neem contact op met Margje Ponne

Overzicht van alle (bekende) cultuuraanbieders in de gemeente Heerenveen

Beeldende kunst

Muziek (koren en verenigingen)

Muziek (docenten)

Dans

Theater

Literatuur

Erfgoed