NME de Naturij werkt vanuit Drachten als centrum voor natuur en duurzaamheid in Smallingerland, Opsterland en Heerenveen. Doel is om een spilfunctie te vervullen in natuur- en duurzaamheidseducatie in de regio Zuidoost-Fryslân. NME de Naturij is dé educatie-expert die zich enthousiast en altijd in samenwerking met anderen inzet om jongeren te betrekken bij natuur, landschap en duurzaamheid. Wij richten ons op het vertalen van actuele natuur-, beleids- en duurzaamheidsthema’s voor jongeren van 4 tot 12 jaar. NME de Naturij is de verbindende schakel tussen jeugd, gemeenten en groene organisaties zoals de bijenvereniging, agrarische natuurverenigingen Elan en Noardlike Fryske Wâlden, IVN regio Noord en de IVN-afdelingen in de omgeving, Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer Zuidoost-Fryslân etc.
De klas gaat naar een veengebied in de buurt De Deelen (met boswachter), Easterskar (met boswachter), Alde Feanen (moerasroute) of Damshûs NijBeets (rondleiding met gids of puzzeltocht + film) en heeft o.a. veen (bagger) = klyn meegenomen en te drogen gelegd in de klas. Dit is het begin. Een week (of twee) later gaan we in een gastles van NME de Naturij onderzoeken hoe veen turf kan worden en of het echt kan branden. We ontdekken ook andere brandstoffen. Wat is blijven hangen van de excursie naar het veengebied? Wat haalden ze uit het water om turf van te maken? Turf is gedroogd veen, maar hoe is het veen ontstaan? Waarvoor werd turf gebruikt? Turf ging per boot via de turfroute naar dorpen en steden als energievoorzieningsbrandstof. Wat is er nodig om vuur te krijgen, zodat het gaat branden en blijft branden? Wat zijn brandstoffen van nu? En wat levert energie in de toekomst? Verschil tussen brandstof en elektriciteit. De leerlingen gaan op zoek naar oplossingen om het energieverbruik van de school omlaag te brengen. Een circuit van ruim 1 uur met div. onderzoekjes en experimenten. Alle ervaringen en verzamelde veenvondsten komen samen in een tentoonstelling en/of dramadans.
Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, mens en natuur en duurzaamheid
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 6-8
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 3 lessen variërend van 1-2 uur
Locatie: veengebied en in en rondom de school
Kosten: €200,- inzet NME
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: het maken van de tentoonstelling en/of dramadans begeleidt de leerkracht zelf. Het kan ook door een kunstenaar/dansdocent begeleid worden. Hier zijn meerkosten aan verbonden.
Inschrijven voor dit aanbod?
Inschrijven voor dit aanbod kan door contact op te nemen met Pieter Jan Struik via: pj.struik@ateliersmajeur.nl of 06 14 14 17 75.