Cursussen

Kunstgeschiedenis | Een nieuwe blik op moderne kunst

Docent:

Janita Baron

Deze interactieve cursus begint direct met hardop kijken: welke vragen stellen wij allemaal over kunst? Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen

Les 1: Vragen over Kunst
Les 2: Verf en voorstudies
Les 3: Bijbel voor ongeletterden
Les 4: Het Hollandsche landschap
Les 5: De ontwikkeling van fotografie
Les 6: De naakte waarheid
Les 7: Refusée
Les 8: (politieke) Propaganda
Les 9: Bewaren - Collectie Nederland
Les 10: Wat is de waarde van kunst?

Lesinhoud

We beginnen meteen met hardop vragen stellen in Les 1. Wat is het verhaal? Wie stelt dit voor? Is dit wel af? Vervolgens gaan we in les 2 naar de basis: Verf en voorstudies: hoe komt een kunstenaar tot een eindproduct? In les 3 gaan we terug in de tijd. Hoe werd kunst gebruikt als bijbel voor ongeletterden? Vervolgens gaan we in les 4 onze blik op Nederland richten, het Hollandsche landschap. In les 5 staat fotografie en de invloed op de kunst centraal.

In les 6 komt de naakte waarheid over vrouwen in kunst boven tafel. Wat is haar verhaal, her story? In les 7 kijken we naar geweigerde kunst en zoomen we in op een onbekende kant van een bekende.  Vervolgens gaan we in les 8 kijken naar kunst die onderdeel is geworden van propaganda. In les 9 gaan we cassusen bekijken over Collectie Nederland en we sluiten af in les 10 met het spel: de waarde van kunst.

Kunstgeschiedenis

Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Ze schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:

  • Een nieuwe blik
  • Hardop kijken
  • De kunst van het verder kijken

janita.blikopdewereld@gmail.com

Datum

Dinsdagavond 5 februari | 5, 12, 19 en 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart en 2 en 9 april

Tijd

19:00 - 21:00 uur

Locatie

De Rinkelbom, Zwanedrift 2 Heerenveen

Prijs

€ 15,- per les | €115,- voor 10 lessen

Contact

Telefoon:

0654654071