Cursussen

Kunstgeschiedenis | Hardop Kijken naar Kunst

Docent:

Janita Baron

Deze interactieve cursus begint direct met hardop kijken: welke vragen stellen wij allemaal over kunst? Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen:
Les 1: Vragen over kunst
Les 2: Het atelier, verf & voorstudies
Les 3: HerStory - Haar verhaal
Les 4: Symboliek & Bijbel voor ongeletterden
Les 5: De weg naar het abstracte landschap
Les 6: Ontwikkeling van Fotografie
Les 7: Romantiek in Europa
Les 8: Refusée
Les 9: Het Hollandsche landschap
Les 10: De kunst van het bewaren

Lesinhoud
We beginnen meteen met hardop vragen stellen in Les 1. Wat is het verhaal? Wie stelt dit voor? Is dit wel af? Vervolgens gaan we in les 2 naar de basis: Verf en voorstudies: hoe komt een kunstenaar tot een eindproduct? In les 3 gaan we kijken naar vrouwelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis: hoe kan het dat we er nu nog zo weinig kennen? In les 4 gaan we terug in de tijd. We maken kennis met symboliek in schilderijen én hoe werd kunst gebruikt als bijbel voor ongeletterden? Vervolgens gaan we in les 5 onze blik op landschappen richten. Van Giotto tot Mondriaan.

In les 6 staat fotografie en de invloed op de kunst centraal. In les 7 gaan we breder in Europa kijken: hoe zit het met De Romantiek in alle andere Europese landen? In les 8 gaan we inzoomen op De Salon, dé expositiemogelijkheid in de Franse 19de eeuw. Wie werden aangenomen en wie geweigerd? en waarom werden ze geweigerd? Vervolgens gaan we in les 9 onze blik op Nederland richten, het Hollandsche landschap. Les 10 draait om de technische kant: wat bewaar je? Hoe bewaar je dat dan? En welke onderzoeksmethoden zijn er?

Kunstgeschiedenis
Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Ze schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:
Een nieuwe blik
Hardop kijken
De kunst van het verder kijken

Datum

Serie 1: 26 september, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2019 | Serie 2: 4, 11, 18 en 25 februari, 3, 10, 17, 24 en 31 maart en 7 april 2020

Tijd

19:00 - 21:00 uur

Locatie

De Rinkelbom, Zwanedrift 2 Heerenveen

Prijs

€ 15,- per les | €115,- voor 10 lessen

Contact

Telefoon:

0654654071