Cursussen

Kunstgeschiedenis | Een nieuwe blik op moderne kunst

Docent:

Janita Baron

Deze interactieve cursus begint met een nieuwe blik op de kunstwereld. We leren de stromingen uit de kunstgeschiedenis kennen om vervolgens direct verder te kijken dan de standaardverhalen. Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt?

De cursusreeks bestaat uit 10 lessen van 2 uur met de volgende onderwerpen
Les 1: De lange negentiende eeuw
Les 2: Gustave Courbet en de officiële weg
Les 3: En plein air - naar buiten!
Les 4: Impressionisme & fotografie
Les 5: Ondertussen in Nederland
Les 6: De volle twintigste eeuw 1900-1940
Les 7: De volle twintigste eeuw 1940-1980
Les 8: De volle twintigste eeuw 1980-nu
Les 9: Street-Art
Les 10: Hoe bezoek ik een museum?

Lesinhoud
De lange negentiende eeuw vertelt het verhaal van 1789 tot het begin van de eerste wereldoorlog. De (kunst)wereld maakt een aantal grote veranderingen door. In les 2 gaan we die veranderingen van dichterbij bekijken aan de hand van Gustave Courbet. Wat was nu de officiële weg? Om vervolgens in les 3 te zien hoe kunstenaars naar buiten trekken en in les 4 hoe het Impressionisme hieruit ontstaat. Daarnaast komt er nieuw medium op de markt die direct invloed heeft op de schilderkunst: fotografie. Ondertussen in Nederland, les 5, gebeurt er ook van alles op kunstzinnig gebied.

In les 6, 7 en 8 duiken we de volle twintigste eeuw in waarbij de ismes elkaar in rap tempo opvolgen en de vele manieren waarop kunstenaars er een spektakel van gaan maken. Straatkunst maakt hier een wezenlijk onderdeel van uit en behandelen we daarom apart in les 9. De laatste les krijgen jullie een huiswerkopdracht mee en besteden we aan het samen visueel analyseren van een kunstwerk die je door mij opgestuurd krijgt. Daarmee krijgen we van elkaar tips: hoe bezoek ik een museum?

Kunstgeschiedenis
Docente Janita Baron is afgestudeerd aan de opleiding kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geeft al jaren lezingen en cursussen met het idee dat kunst een nieuwe blik op de wereld om je heen én jezelf geeft. Ze schotelt dan ook niet de standaardverhalen voor die je bij menig kunstgeschiedenis cursus tegen komt maar komt met een eigenzinnige blik die de toehoorder aan het denken zet. Durf jij het aan om samen met haar hardop te gaan kijken?

Janita heeft een trilogie van cursussen ontwikkeld waarmee je steeds verder de diepte ingaat:

  • Een nieuwe blik
  • Hardop kijken
  • De kunst van het verder kijken

Datum

24 september, 1, 8, 15, 22 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november 2019

Tijd

19:00 - 21:00 uur

Locatie

De Rinkelbom, Zwanedrift 2 Heerenveen

Prijs

€ 15,- per les | €115,- voor 10 lessen

Contact

Telefoon:

0654654071