Gemaskerd Bal – De Maskermeiden

Wil jij je leerlingen verrassen met vrolijke en uitdagende workshops? We laten de leerlingen op een speelse en originele manier een nieuwe kant van zichzelf ontdekken. We bieden vakoverstijgende workshops aan, waarin de leerlingen de wonderlijke wereld van maskertheater ontdekken. Onze lessen bestaan uit een beeldende les en een theaterles, waar de leerlingen met hun eigengemaakte maskers gaan spelen.

Bij de bovenbouw splitsen we de groep, beide groepen krijgen één theaterles. We gebruiken onze eigen expressieve, kleurrijke theatermaskers en werken samen toe naar een korte scène! Ook mogelijk als eindvoorstelling groep 8.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, onderzoeken, presenteren
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: max. 30 leerlingen. Bij Gemaskerd Bal wordt de groep gesplitst (max. 15 per groep).
Duur: 1 uur per workshop + 1 uur informatie
Locatie: speellokaal
Kosten: 2 uur €150, €25 reiskosten. Materiaal: €1,50 (excl. verf).
Periode: gehele schooljaar
Bijzonderheden: het zou fijn zijn als wij gebruik kunnen maken van de verf en de kwasten van de school. Lukt dit niet dan zoeken we naar een oplossing. We nemen maskers mee. De lessen kunnen gekoppeld worden aan een thema. Bij het verven is oude kleding gewenst.

Graffitiworkshop – Roy Schreuder

Roy houdt zich bezig met street-art en maakt schilderingen in de openbare ruimte. In 2012 is hij begonnen als zelfstandig kunstenaar en heeft hij veel uiteenlopende projecten gedaan. De 1e jaren als kunstenaar woonde hij vooral in het buitenland en is hij veel op reis geweest. In deze periode heeft hij zijn eigen stijl en techniek kunnen ontwikkelen. Naast zijn eigen werk, werkt hij veel in opdracht van gemeenten, bedrijven, wijkpanels en stichtingen om samen tot de realisatie van zowel grote als kleine projecten te komen.

Tijdens de workshop leer je over de geschiedenis van deze subcultuur en ga je werken aan een eigen ontwerp. Deze ga je vervolgens met spuitbussen verder uitwerken. Zo maakt iedereen een eigen kunstwerk op een houten paneel. Je werk mag je na de workshop natuurlijk houden.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren en onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 5-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: in overleg
Locatie: op locatie bij de school
Kosten: €50,- per uur voor de workshops + een uur voorbereiding per dag. Bij meerdere workshops op één dag worden de voorbereidingskosten maar 1 keer gerekend. Reiskosten €0,19 per km (vanuit Leeuwarden). Materiaalkosten € 10,- per leerling.
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: leerlingen moeten echt oude kleding aantrekken. De verf die we gebruiken gaat niet meer uit de kleding. Voor het VO kan het schoolbreed aangevraagd worden.
Extra: muurschildering op maat: Het is mogelijk om grotere muurschilderingen te maken i.s.m. leerlingen. Ik maak dan een schets op de muur. De leerlingen voegen alle kleuren toe en tenslotte doe ik het lijnenwerk. De kosten zijn afhankelijk van het formaat, of het op een paneel of muur gemaakt wordt en hoeveel werk/tijd er zit in de uiteindelijke afwerking

Klei in de klas – Laure Spriensma

Ontwikkelen van creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong én oud. Het is één van de “21st century skills”. Daarom ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen: geïnspireerd raken en vooral je eigen idee uitwerken. Laure opende in 2019 Streekatelier ‘Fratsen en Foefjes’ in Luinjeberd en biedt daar voor jong en oud allerhande workshops aan. Van alles is mogelijk.

Klei: het dankbaarste materiaal wat je maar kunt bedenken. We leren de basistechnieken en boetseren er op los: dieren, portret, bakjes en potjes, fantasie…. Het werkstuk moet 14 dagen drogen en kan dan worden gebakken. In de 2e les kan geglazuurd worden. Voor de bovenbouw + VO wat theorie over klei, glazuur en het bakproces.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, techniek
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, onderzoeken
Kerndoelen: 33, 44, 54 en 55
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1 les van 1,5 tot 2 uur (dagdeel)
Locatie: op school/in overleg
Kosten: 1 les van 1,5-2 uur op 1 dag (één groep): €130,- per les; 2 of
meer lessen van 1,5 uur aansluitend op 1 dag (twee of meer groepen):
€105,- per les. Reiskosten: >15 km, €0,25 per km. Materiaal: klei + bakken: €3,50 per leerling (1 les), optioneel les 2: glazuur + glazuurstook: €3,50 per leerling
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: klei en gereedschap wordt meegenomen. De werkstukken worden naderhand gebakken in de keramiekoven van de docent.

Filosoferen met kunst – Anna Bouman

Anna is een duizendpoot. Door alle avonturen die ze aangaat, wordt haar blik op de wereld verruimd. Door te kijken en te verwonderen doet ze ontdekkingen. Dit is ook wat ze kinderen wil laten ervaren. Dat als je open staat voor ontdekkingen je wereld groter wordt. Liever doet ze elke keer iets anders dan vaker hetzelfde. Fijn om een les uit een methode te ondersteunen. In diverse musea neemt Anna je mee in de verhalen die er te vinden zijn. Kijken met elkaar, ontdekken dat je met kunst de vrijheid hebt om deze te beleven op je eigen manier. In de filosofielessen, die ze ook geeft, hebben we het over kunst, wat is mooi, denkt iedereen hetzelfde daarover? Moet je kunst begrijpen om ervan te kunnen genieten? Kun je ook leren van kijken naar kunst? En heb je eigenlijk ogen nodig om van kunst te kunnen genieten of kan dat ook op andere manieren…?

Wat betekent mooi? Laten kunstenaars ons op een andere manier naar de wereld kijken? Wat is kunst? Zijn kunstenaars nodig? Vragen waar geen eenduidige antwoorden op hoeven te komen. Wat we leren van filosoferen is dat meningen ertoe doen, dat ze verschillend kunnen zijn, dat we vanuit ons eigen perspectief naar de wereld kijken, dat we soms langer kunnen nadenken voordat we onze mening geven. Leren luisteren naar anderen en van hun mening leren. Maar ook nieuwe ontdekkingen doen omdat iemand anders iets ziet Filosoferen met kunst – Anna Boumanwat je zelf nog niet had gezien.

Verbinding met schoolthema’s: taal, oriëntatie op jezelf en de wereld, creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, reflectief, receptief
Kerndoelen: 3, 34, 37, 54 en 56
Doelgroep: groep 6-8
Groepsgrootte: schoolklas
Duur: 1 tot 1,5 uur
Locatie: op school
Kosten: € 125,- exclusief reiskosten
Periode: in overleg
Bijzonderheden: in overleg bepalen we het onderwerp

In Aanbouw – Marcel Prins

Is beeldhouwer en ruimtelijk ontwerper. Hij maakt in opdracht ruimtelijke en grafische ontwerpen, ontwerpt interieurs en decors. Marcel geeft als beeldend kunstenaar les in het PO en VO. Hij gaf lezingen in het HBO en workshops en cursussen aan kinderen en volwassenen op het werk en in de vrije tijd. Ruimtelijk, in het platte vlak en stop-motionanimatie. Marcel is ook bouwmeester voor de Ecokathedraal in Mildam. Hij neemt de leerlingen op een speelse manier mee in een complex werkproces, op hun eigen niveau.

Spannend, er wordt gebouwd! Wat zou er komen? Op een open en kritische manier leren de leerlingen naar de wereld om hen heen te kijken. Aan de hand van speciaal voor dit doel ontwikkelde kaarten met filosofische vragen maken ze van kosteloos materiaal en knutselmateriaal een creatieve stad, dorp of wijk. Alle leerlingen krijgen een kartonnen stuk ‘grond’, dat een deel van de uiteindelijke stad of het dorp wordt. Omdat alle stukken samen deze stad, dorp of wijk vormen, is voortdurend overleg én goed nadenken noodzakelijk. Elke les begint daarom met een filosofisch gesprek. Daaruit volgt een opdracht, die afhankelijk is van de vragen van de leerlingen en de voortgang van het proces. Leerlingen leren zo op een natuurlijke manier samenwerken, doen een heleboel vaardigheden op, krijgen inzicht in maat, schaal en structuur en leren complexe problemen oplossen. In overleg kan de ‘stad’ zelf het eindproduct zijn of de leerlingen maken een ‘film’ van (het maken van) de ‘stad’.

Verbinding met schoolthema’s: wereldoriëntatie, creatieve vakken, taal,
techniek, rekenen
K&C-vaardigheden: onderzoeken, creëren, reflectief en receptief vermogen, zelfstandig werken, samenwerken
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 6-8
Groepsgrootte: schoolklas
Duur: 5 workshops van 2 uur
Locatie: op school
Kosten: workshop: €125,- per klas, materiaal €1,- per leerling.
Op maat: per workshop: €200,- per klas
Periode: in overleg
Bijzonderheden: op maat: voor jongere kinderen is een aangepast programma mogelijk

Feest! – Keramiekmuseum Princessehof

Keramiek – iets dat gemaakt is van gebakken klei – is overal om je heen  te vinden: elke dag gebruik je kopjes, borden en schalen en je zit zelfs op een wc-pot van keramiek! Vandaar dat je zomaar een heel museum kan vullen met keramiek, maar dan wel de heel bijzondere dingen natuurlijk. In het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise bewaren we gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van keramiek vanuit de hele wereld, van Chinese drakenvazen, Spaanse tegels, kleine kommetjes uit Japan tot de porseleinen muziekkast van ontwerper Jelle Mastenbroek. Graficus M.C. Escher werd hier geboren, daarom maakte kunstenaar Leon Keer een optische illusie in de kelder, die mag je ook bezoeken!

Met feestelijke installaties van keramiek presenteert Keramiekmuseum Princessehof van 15 oktober 2022 t/m 20 augustus 2023 de tentoonstelling Feest! Welke feesten zijn er allemaal te vieren? Welke ken jij? En weet je ook hóe we die vieren? En is dat overal op aarde hetzelfde? Onze onderwijsprogramma’s maken we samen met leerkrachten en docenten op maat voor verschillende doelgroepen. Kleuters vieren bijv. vanaf de voorjaarsvakantie van 2023 de verjaardag van prinses Marijke in haar museumpaleis. En leerlingen voortgezet onderwijs mogen meedoen aan een echte ontwerpwedstrijd. Omdat ons programma aansluit bij het landelijke museumprogramma ‘Weet wat je viert’, is het vervoer naar het museum gratis tijdens deze tentoonstelling!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, wereldoriëntatie, taal
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 12, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep, de groep wordt in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u niet meer dan één iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft?
Duur: 60-70 minuten
Locatie: Keramiekmuseum Princessehof of op school
Kosten: €5,- per leerling (bezoek museum + materialen). Voor VO is een beeldende gastles een week na het museumbezoek gratis bij te boeken. Extra atelierprogramma: €5,- per leerling
Periode: vanaf 15 oktober 2022 tot 20 augustus 2023
Bijzonderheden: extra: atelieractiviteit aansluitend aan het museumbezoek.

Een nieuwe blik d.m.v. kunst(geschiedenis) – Nieuwe blik op Kunst

Als kunsthistorica ben ik dol op de manier waarop kunst ons anders naar onszelf én de wereld om ons heen laat kijken. Nóg leuker is het om het gesprek erover aan te gaan en te leren van elkaar. Durf jij te leren kijken? Echt kijken en hardop zeggen wat je allemaal ziet? Of ben jij meer een stille genieter? Kunst is niet elitair, niet onbereikbaar en zeker niet moeilijk te begrijpen. Ik verwacht geen kwaliteitsoordelen over ‘gekke’ of eigenzinnige eigentijdse kunstwerken. Wat ik je mee zal proberen te geven is begrip over hoe en waarom een werk in het grotere verhaal van kunst (en samenleving) past.

Deze interactieve cursus begint direct met hardop kijken: welke vragen stellen wij allemaal over kunst? Wat gebeurt er als je samen hardop kijkt en verder kijkt dan deze hokjes waarin de kunst vaak gepresenteerd wordt? Welke verbanden kun jij leggen? En, misschien nog wel het belangrijkste: hoe laat kunst jou opnieuw naar jezelf én de wereld om je heen kijken. Er wordt gebruik gemaakt van oude en moderne kunst, schilderijen, beelden en fotografie.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: reflectief, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 12, 44, 45, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 6-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep (evt. meer groepen)
Duur: minimaal 1, maximaal 2 uur
Locatie: op school of in De Rinkelbom
Kosten: €100,- (1 uur), €200,- (2 uur) incl. voorbereiding en reiskosten
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: de docent maakt gebruik van het digibord. Op maat is mogelijk

Focus op Kunst – Museum Belvédère

Museum Belvédère concentreert zich op moderne en eigentijdse beeldende kunst. Het legt daarbinnen vooral het accent op kunst van Friese makers. Museum Belvédère beheert één van de belangrijkste collecties Friese en Noord-Nederlandse schilderkunst. Jaarlijks organiseert het vier grote tentoonstellingen met afwisselend een regionale, nationale en internationale insteek. Centraal staat het landschap en daarmee verbonden actuele thema’s. Tot de aansprekende kunstenaars van wie het museum met regelmaat werk vertoont, behoren o.a. Jan Mankes, Hendrik Werkman, Gerrit Benner.

Beide kanten van het museum worden bezocht: de ‘vaste’ collectie aan de ene en de tijdelijke tentoonstelling aan de andere kant. Aan de hand van het onderwijsmateriaal gaan zij een kunstwerk bekijken en geven een korte presentatie aan hun klasgenoten. In de tijdelijke tentoonstelling geeft de museumdocent een korte rondleiding. De kijkopdracht wordt aangepast aan de inhoud van de tentoonstelling.

Verbinding met schoolthema’s: taal, wereldoriëntatie, creatieve vakken, filosoferen, burgerschap
K&C-vaardigheden: presenteren, onderzoeken, reflectie, receptief, zelfstandig werken, samenwerken
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 7-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 60 minuten
Locatie: Museum Belvédère
Kosten: entréeprijs Belvédère: PO €1,50 per leerling, VO €3,- per leerling. Rondleiding met museumdocent €70, max. 20 leerlingen per docent.
Schoolbezoek: museumdocent verplicht!

Is dat nou kunst!? – Museum Heerenveen

Museum Heerenveen is een erfgoedmuseum die de (oude) verhalen van Heerenveen weer tot leven brengt door voorwerpen, verhalen en verschillende activiteiten. Zo hebben we archeologische vondsten, werken van beroemde kunstenaars en voetbalschoenen uit de tijd van Abe Lenstra. Ook kun je het verhaal vinden over het ontstaan van Heerenveen en van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. We nemen je graag mee naar Pakes zolder vol nostalgie en sinds dit jaar vind je daar ook de Van Maasdijkroom. Een escaperoom rondom het verhaal van Clément van Maasdijk. De eerste Nederlander met vliegbrevet die boven Nederland vloog. Kom langs en leer je geschiedenis kennen. Want als je je geschiedenis kent, weet je wie je bent!

Huh, is dat nou kunst!? Dat kan ik toch zelf ook maken? Probeer maar eens. Naast de vaste collectie over de historie van Heerenveen zijn er ook schilderijen gemaakt door Friese kunstenaars, tijdelijke tentoonstellingen van moderne kunst door kunstenaars uit de regio en tentoonstellingen over een specifiek thema. In de workshop ”Is dat nou kunst!?” bezoeken we deze tentoonstellingen en doen we inspiratie op om later zelf aan de slag te gaan. Dit kan vanuit materiaalgebruik, gedachtegoed, werkwijze, verhaal of thematiek.

Verbinding met schoolthema’s: taal, creatieve vakken, wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 1, 17, 52, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 3-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: Museum Heerenveen
Kosten: €2,- per leerling. Leerkrachten en begeleider zijn gratis. Neem je museumkaart mee!
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: max. 30 leerlingen met daarbij 2 begeleiders

Kunst in de buurt – Hilda Klaassen

‘’Ik vind het belangrijk dat je mag laten zien wat je bent en wat je kunt. Elkaar op een fantasievolle en creatieve manier leren kennen, met als doel elkaar leren accepteren en respecteren.’’ Hilda werkt als beeldend kunstenaar, maakt schilderijen, tekeningen en installaties en is organisator van allerhande educatieve kunstprojecten. Ze heeft ruime ervaring met projecten op basisscholen, speciaal onderwijs en musea.

Je eigen leefomgeving met andere ogen bekijken. Kunst in de buurt gaat over kijken en ontdekken, doen en verbeelden. Een kunstwerk in de buurt is de inspiratie om een beeldend project op maat te ontwikkelen. Dat kan gaan over onderzoek naar beeldaspecten, evenwicht, compositie, kleur, contrast, beweging of ritme. Het kan een onderzoek zijn naar het lijfelijk ontdekken van evenwicht en balans en dat als uitgangspunt voor verbeelden gebruiken. Het kan ook verbeeld worden na onderzoek van verschillende beeldende materialen. Zowel ruimtelijk als vlak en ook in een beeld met woorden.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, erfgoed, mens, natuur en duurzaamheid
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 47, 51, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 3 tot max. 6 lessen + evt. presentatie. Onder-/middenbouw 60 minuten en bovenbouw 90 minuten.
Locatie: bezoek kunstwerk op locatie en in de klas
Kosten: €375-€700, 3 tot 6 lessen.
Materiaalkosten: afhankelijk van de uitvoering.
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: de activiteit is mogelijk als dagproject