Ferteljas – Bibliotheken Mar en Fean

Ferteljas

We hoeven u er niet van te overtuigen dat leesvaardigheid en digitale vaardigheden belangrijk zijn voor kinderen. Als onderwijsprofessional weet u dat als geen ander. Bibliotheken Mar en Fean beschikt over een uitgebreid aanbod om lessen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs op het gebied van leesvaardigheid, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking naar een hoger niveau te brengen. Dat doen we vanuit een visie, met actuele kennis en met aandacht voor de behoeften van individuele scholen. Ons werk leveren wij altijd op maat, want geen school, leerkracht of leerling is hetzelfde.

Een medewerker van de bibliotheek komt in een prachtig gekleurde jas in de groep op bezoek. De Ferteljas kan in het teken staan van een thema of van een prentenboek. In de grote zakken van die prachtige jas zitten allerlei voorwerpen verstopt die gerelateerd zijn aan de inhoud van het thema of prentenboek. Het boek wordt voorgelezen aan de kinderen. In overleg kan deze activiteit ook meertalig (Fries of Engels)gemaakt worden. Tevens in te zetten bij de start van een projectweek.

Verbinding met schoolthema’s: taal, Fries, meertaligheid,
creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 12, 54 en 55
Doelgroep: voorschools en groep 1 en 2
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 30-45 minuten
Locatie: op school
Kosten: €40,- per groep
Periode: gehele schooljaar
Bijzonderheden: de activiteit is aan te passen aan ieder gewenst thema
en de leerkracht krijgt handvaten om er voor en na de activiteit zelf
mee aan de slag te gaan

Engels leren door muziek – Victoria Nair-Price

Engels leren door muziek

Victoria geeft nu al meer dan tien jaar muziekles aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze heeft ervaring met zowel privélessen als groepslessen, van blokfluit tot keyboard en van schoolinstrumenten tot djembés. Ze geeft niet alleen les, maar speelt ook bij verschillende ensembles als freelance barokblokfluitist.

Tijdens deze les gaat meertalige Britse muziekdocent Victoria een muziekles uitvoeren in het Engels! We zullen Engelse liedjes zingen, Engelse zinnen en woorden leren. Slagwerkinstrumenten worden gebruikt om een ritmisch doel te geven en hierbij muziek te maken. Er wordt een eigen lied gemaakt. Aftellen in het Engels, kleuren leren
met boomwhackers, het kan allemaal! Door ‘muziekplezier’ vergeten ze dat ze een andere taal spreken!

Verbinding met schoolthema’s: taal, muziek
K&C-vaardigheden: presenteren, creëren, onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 3-4
Groepsgrootte: schoolklas
Duur: 6 lessen van 45 minuten
Locatie: op school
Kosten: €55,- per uur
Periode: in overleg met de school

Sprokia: spannende verhalen over sprookjes – Lida Dijkstra

Sprokia

Lida Dijkstra uit De Knipe schrijft kinderboeken in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere
taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren
door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor.

De gloednieuwe boekenserie ‘Sprokia’ (AVI M4) van Lida Dijkstra staat centraal. In alle deeltjes van Sprokia beleven de kinderen van bekende sprookjesfiguren (Geelkapje, prinses Lily, prins Frok, prins Peul en de Gelaarsde Kitten) een spannend avontuur dat goed afloopt. Lida vertelt over haar werk en deze serie, leest voor, beantwoordt vragen van de kinderen en gaat in de tweede helft van haar bezoek met de leerlingen aan de slag om een nieuw sprookje te bedenken voor haar vijf kleine boekenhelden, waarbij ze allerlei tips en trucs verklapt over hoe je een mooi verhaal kunt verzinnen. Indien gewenst kan het programma ook in de Friese taal worden gegeven.

Verbinding met schoolthema’s: erfgoed, taal, Fries
K&C-vaardigheden: creëren, receptief
Kerndoelen: 1, 9, 12 en 55
Doelgroep: groep 4-6
Groepsgrootte: lokaalgroep max. 30 leerlingen
Duur: 1 uur per groep
Locatie: de auteur komt live in de klas/op locatie
Kosten: €250,- voor 2 uren/groepen, €350,- voor drie uren/groepen incl.
reiskosten binnen Fryslân. De school krijgt alle 4 boeken uit de serie
Sprokia cadeau.
Periode: vanaf januari 2023
Bijzonderheden: materialen zoals tekenpapier, pen, kleurpotloden via
school. Het afnemen van meer of andere boeken is mogelijk. Informeer
naar de mogelijkheden

Verhalenmaker op School – KateboeK

KateboeK

Verhalenmaker op School is ontwikkeld door jeugddichter, tekenaar en creatief schrijfdocent Kate Schlingemann vanuit een vraag om taalonderwijs op een creatieve verbindende manier aan te bieden. Daaruit volgde een serie van 10 lessen van een verhalenmaker, op 9 basisscholen. Creatieve werkvormen: verhaalstructuur, leesplezier en woordenschat vergroten, verbinding met thuis en omgeving. Verhalenmakers zijn dichters, schrijvers, beeldend kunstenaars, illustratoren, theaterexperts met affiniteit en ervaring met taal. Daarnaast werkt de verhalenmaker samen met een leesconsulent. Kinderen blijken na het traject meer en beter te lezen en weten hoe ze hun eigen verhaal kunnen maken. Motto: Elk verhaal is belangrijk!

Stel je voor: je gaat meedoen aan een spelen met taaltraject! En niet zomaar één, het is een taaltoverboekenverhalenkunstvertelfeest! Samen met een verhalenmaker (dichter, schrijver of beeldend (taal)kunstenaar) ontdek je en verbeeld je verhalen. Je werkt aan je woordenschat en leesen schrijfplezier vergroten door allerlei handige werkvormen in te zetten. Ervaren hoe je kunt spelen met taal. Dat elk verhaal belangrijk is, omdat verhalen onszelf en de ander en de wereld beter doen begrijpen. Dat lezen beter gaat en plezieriger is, als je weet hoe een verhaal in elkaar zit. Dat je het taal(onderwijs) glans en kleur geeft als je samen optrekt: school en thuis (en bibliotheek).

Verbinding met schoolthema’s: verhalenmaker past binnen elke
discipline omdat alles taal is
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren,
onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 11, 12, 17, 44, 52, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: minimaal 5 bezoeken aan maximaal 3 groepen per school in een
dagdeel (voorkeur ochtend)
Locatie: bezoek kunstwerk op locatie, werken in de klas.
Werkplek in overleg met de leerkracht.
Kosten: €1350,- (€270,- per dagdeel) 5 dagdelen, max. 3 groepen.
Excl. materiaal/excl. reiskosten €125,-
(max. €25,- euro per school per keer).
Periode: gehele jaar, behalve de donderdag
Bijzonderheden: leerkracht tijdens workshop in de klas aanwezig.
Aan te passen aan een thema.

Woeste Willem – Fries Scheepvaart Museum

Woeste Willem

Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort van Sneek. In het Fries Scheepvaart Museum ontdek je de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten en de historie van de stad Sneek. Skûtsjes en tjalken waren de vrachtvervoerders van de negentiende eeuw. In het kindermuseum ervaren leerlingen op speelse en eigentijdse wijze de geschiedenis van scheepvaart.

Piraat Woeste Willem is op bezoek in het museum. Hij vertelt bij zijn schip over zijn wilde avonturen op zee. Alle schatten die hij heeft verzameld, haalt hij stuk voor stuk uit zijn schatkist. Ook leert hij leerlingen hoe je kunt knopen, hoe je een schatkaart kunt lezen en hoe je een vlot moet bouwen. Daarna gaan de leerlingen zelf vlotjes bouwen die natuurlijk getest worden in onze binnenvijver. Tenslotte kan er nog ontdekt en gespeeld worden in het kindermuseum. Daar ligt een groot vlot op ze te wachten! De klas krijgt na afloop het boek van Woeste Willem mee, samen met een schatkistje vol lessuggesties.

Verbinding met schoolthema’s: taal, meertaligheid, Fries,
creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, onderzoeken
Kerndoelen: 1, 12, 17, 51 en 56
Doelgroep: groep 1-4
Groepsgrootte: 35, bij grote aantallen splitsen we de groep.
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: Fries Scheepvaart Museum te Sneek
Kosten: €3,- per leerling, incl. materiaal, leerkrachten en begeleiders gratis
Periode: gehele jaar
Bijzonderheden: we vinden het leuk als de leerlingen en leerkrachten
tijdens dit bezoek als piraten verkleed zijn. Het is mogelijk om eigen
fruit en drinken te gebruiken voor of na afloop van het programma.

David Williamsproject – Bibliotheken Mar en Fean

Ferteljas

We hoeven u er niet van te overtuigen dat leesvaardigheid en digitale vaardigheden belangrijk zijn voor kinderen. Als onderwijsprofessional weet u dat als geen ander. Bibliotheken Mar en Fean beschikt over een uitgebreid aanbod om lessen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs op het gebied van leesvaardigheid, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking naar een hoger niveau te brengen. Dat doen we vanuit een visie, met actuele kennis en met aandacht voor de behoeften van individuele scholen. Ons werk leveren wij altijd op maat, want geen school, leerkracht of leerling is hetzelfde.

Maak kennis met de hilarische boeken van David Williams. Deze Britse schrijver wordt ook wel de opvolger van Roald Dahl genoemd. Bibliotheken Mar en Fean heeft een programma ontwikkeld bestaande uit een introductie in de klas door een leesconsulent en opdrachten die de leerkracht zelf met de leerlingen kan doen. Bijvoorbeeld: maak een striptekening bij het zojuist voorgelezen hoofdstuk en ontwerp een eigen ettertje. De tien opdrachten worden bijgehouden in een logboek.
Als alles ingeleverd wordt, krijgt de klas een klein prijsje. Bij het project wordt een collectie boeken van David Williams geleverd.

Verbinding met schoolthema’s: taal en creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, presenteren, zelfstandig werken, samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 12 en 54
Doelgroep: groep 5-6
Groepsgrootte: n.v.t.
Duur: introductie 30 minuten, leenperiode 6 weken, afsluiting 30 minuten
Locatie: op school of in de bibliotheek
Kosten: €90,- per groep (incl. introductie en afsluiting)
Periode: gehele schooljaar
Bijzonderheden: de leerkracht krijgt handvaten om er voor en na de
activiteit zelf mee aan de slag te kunnen