Cultuur & Klas 2023-2024 magazine

Daar is hij dan! Het nieuwe cultuurmenu ‘Cultuur & Klas’ voor het primair en voortgezet onderwijs in de gemeente Heerenveen. In het menu vind je mogelijkheden om het kind te verwonderen en mee te nemen in de magische wereld van verbeelding, vorm, klank en kleur.

Opskør in Herreturv (8+)

In deze nieuwe familiemusical nemen wij u mee naar Snorremark, dat land in het Hoge Noorden, bekend om zijn hoge bergen, zijn lage pony’s, geurige stokvis en röde pømpeblæden. Snorremark heeft ook een gezellige provinciale voetbalclub: de SC Herreturv FC, een voetbalclub die zelden degradeert of promoveert, maar die zich plotseling mag verheugen in buitenlandse belangstelling… met alle gevolgen van dien. En we maken kennis met Herre, die ervan droomt mascotte te worden. En met Attje, die absoluut niet op voetbal wil, tot groot verdriet van haar moeder, de voorzitster van SC Herreturv FC. Kortom, genoeg aanleiding om ons eens goed in het sport-culturele leven van Snorremark te verdiepen! Jø!, zoals ze daar in het Hoge Noorden zeggen.

Verbinding met school/thema’s: wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: onderzoeken, reflecteren
Kerndoelen: 54 en 55
Duur: 10.30 tot 12.30 uur (speelduur 2x 3 kwartier met een korte pauze)
Locatie: Posthuis Theater
Kosten: €10,- per leerling
Periode: dinsdag 19 december 2023
Bijzonderheden: indien gewenst kunnen er ook theaterlessen aan worden gekoppeld

Insect en Hotel – De Podiumschool Leeuwarden

De Podiumschool biedt theatereducatie in de breedste zin van het woord. Dit doen we door lessen te geven en door het produceren van educatieve voorstellingen. Alle medewerkers hebben uitgebreide ervaring in het werken met (PO en VO) kinderen/jongeren.

Insect en Hotel is een vrolijke theatervoorstelling speciaal gemaakt voor de onderbouw van het PO. Hoe komt het toch dat er de laatste tijd geen insecten meer naar het hotel komen? Juffrouw mier komt iedere dag schoonmaken, maar heeft dit zin? De mestkever komt langs om de wc te ontstoppen. Het heeft allemaal geen zin. De eigenaar kan niets anders doen dan het hotel sluiten. Dan, op een dag komt het bloemenmeisje voorbij, door haar wordt alles anders.

Verbinding met schoolthema’s: mens en natuur, creatieve vakken, duurzaamheid
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief en onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Groepsgrootte: 1 klas per voorstelling
Duur: 35 minuten, maximaal 3 voorstellingen op een dag op dezelfde locatie
Locatie: speellokaal of ander vrij lokaal. Bij mooi weer kunnen we ook (beschut) buiten optreden.
Kosten: €460,- voor 1 voorstelling, €590,- voor 2 voorstellingen, €780,- voor 3 voorstellingen op dezelfde dag. Excl. 9% btw en reiskosten (€0,25/km vanaf Leeuwarden).
Periode: thema van de voorstelling past het beste bij het voorjaar
Bijzonderheden: wij nemen alles zelf mee. Na afloop krijgen de kinderen een placemat mee met daarop doe-opdrachten.De voorstelling is een mooie aanleiding en inleiding om het over biodiversiteit, insecten en natuur te hebben. De voorstelling kan worden aangevuld met een workshop. Inoverleg kunnen we werken aan maskerspel, objecttheater en andere theatrale vormen.

De Impro Show! – IJtje Plantinga

IJtje is gespecialiseerd in improvisatietheater en werkt samen met culturele partners om iedereen aan het improviseren te krijgen. IJtje is vastbesloten om er samen met alle scholen en leerlingen dit jaar een feestje van te maken! Spelenderwijs dingen leren. Samen gaan we op ontdekkingstocht door de wereld van improvisatietheater!

De Impro Show! Is een interactieve voorstelling. ‘Samen’ is het sleutelwoord van deze voorstelling. Aan de hand van input die IJtje uit het publiek haalt, bedenkt zij een verhaal of scene. Deze speelt zij vervolgens uit, dit vaak met behulp van leerlingen uit het publiek. Het is een voorstelling waarbij iedereen mee kan doen en het niet 45 minuten stilzitten is. De voorstelling is aan ieder gewenst thema aan te passen. Samen maken we er een groot feest van en laten we onze fantasie het werk doen!

Verbinding met schoolthema’s: taal en creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, onderzoeken, presenteren,reflectie, samenwerken
Kerndoelen: 57 en 58
Groepsgrootte: max. 70 leerlingen per voorstelling
Duur: 45 minuten
Locatie: op school
Kosten: €200,- per voorstelling
Bijzonderheden: de voorstelling is aan te passen aan ieder gewenst thema, schoolbreed aan te vragen, ook naschools aan te vragen en kan geschikt zijn voor het speciaal onderwijs

Ik… eh ik – Het Houten Huis

Beeldend muziektheatergezelschap van het noorden. Het Houten Huis maakt beeldend muziektheater vol humor en poëzie voor kinderen en volwassenen. Livemuziek, een bewegend decor, een gevoelig onderwerp en een minimum aan woorden vormen de ingrediënten voor een herkenbare Houten Huis voorstelling.

Doorgedraaid muziektheater voor iedereen die wel eens vastloopt. Ik loop de laatste tijd te vaak tegen mezelf aan. Vanochtend vertrok ik op tijd van huis, maar eenmaal buiten bleek ik gedeeltelijk nog in bed te liggen. Toen ik ‘s avonds terugkwam, had mijn achtergebleven ik de deur geblokkeerd. Door het raam zag ik hem door het huis rennen. Alles was overhoop gehaald. De letters uit de computer waren in de koelkast gepropt, mijn goudvis zwom tussen de kamerplanten en m’n vuile was hing buiten te drogen. Hijzelf glipte snel weg in het schilderij. Nu verschuil ik me onder de dekens, maar ik weet dat hij me bekijkt… Ik… eh ik is een coproductie met Nordland Visual Theatre (NO) & Tryater. Ik… eh ik is de winnaar van een Zilveren Krekel in de categorie “meest indrukwekkende productie”. Decorontwerper en -bouwer Douwe Hibma ontving een Zilveren Krekel voor zijn indrukwekkende ontwerp.

Verbinding met schoolthema’s: wereldoriëntatie, taal, creatieve vakken, beweging
K&C-vaardigheden: onderzoeken, reflecteren, receptief
Kerndoelen: 54 en 55
Groepsgrootte: max. 250 leerlingen
Duur: 45-60 minuten
Locatie: Posthuis Theater
Kosten: €8,- per leerling
Periode: 16 januari: 9.30 en 12.30 uur
Bijzonderheden: bij de voorstelling zit een gratis pakket met opdrachtkaarten. Met de kaarten kan de verbeeldingskracht getraind worden en kan de docent de voorstelling voorbereiden, nabespreken en het thema verdiepen.

Stem kwijt – Het Houten Huis

Beeldend muziektheatergezelschap van het noorden. Het Houten Huis maakt beeldend muziektheater vol humor en poëzie voor kinderen en volwassenen. Livemuziek, een bewegend decor, een gevoelig onderwerp en een minimum aan woorden vormen de ingrediënten voor een herkenbare Houten Huis voorstelling.

Over de blijdschap van het terugvinden. Een muzikale speelruimtevoorstelling over een klein mannetje dat alles kwijt is. Zijn huis, zijn baan, zelfs zijn stem en zelfvertrouwen. Hij durft zich niet te laten zien. Als hij plotseling de klanken van een viool hoort, wordt hij nieuwsgierig en komt hij tevoorschijn. De kinderen participeren met muziek en spel en helpen hem zo zijn stem en zelfvertrouwen terug te vinden. Een voorstelling waar educatie, participatie en voorstelling samen een geheel vormen. Kinderen nemen deel aan de voorstelling door bijvoorbeeld mee te spelen, te schrijven of te musiceren. Een speelruimtevoorstelling vindt plaats in het speellokaal. Een coproductie met het NNO.

Verbinding met schoolthema’s: wereldoriëntatie, taal, creatieve vakken, beweging
K&C-vaardigheden: onderzoeken, reflecteren, receptief
Kerndoelen: 54 en 55
Groepsgrootte: maximaal 60 kinderen incl. begeleiders per voorstelling
Duur: 45-60 minuten
Locatie: op school speellokaal (84m2)
Kosten: 1 voorstelling €750, 2 voorstellingen €900. Meerdere voorstellingen dienen plaats te vinden op dezelfde dag en locatie.
Periode: 6 tot 10 november 2023
Bijzonderheden: bij de voorstelling zit een gratis pakket met opdrachtkaarten en op de website van Het Houten Huis kunt u mp3’s downloaden. Met de kaarten kan de verbeeldingskracht getraind worden en kan de docent de voorstelling voorbereiden, nabespreken en het thema verdiepen.

De Spion – Held & Bloem Producties

Held & Bloem Producties bestaat uit het echtpaar Joël & Emma de Zwaan. Joël heeft in het basisonderwijs voor de klas gestaan en Emma is illustrator van kinderboeken. Sinds 2010 verzorgt Held & Bloem Producties vernieuwende en creatieve workshops en voorstellingen op scholen, in ziekenhuizen, voor kinderen, gezinnen en andere groepen. Wij staan voor een echt creatief proces naar een tastbaar en professioneel resultaat. Wij doen ons best om de kinderen en volwassenen die meedoen echt tot hun recht te laten komen als ze tijdens de projecten letterlijk en figuurlijk in de spotlight staan.

De Spion is een interactieve voorstelling over doorzetten. Aan de hand van de theorie van de leerkuil wordt het publiek meegezogen in het verhaal van Geerling, die opgeleid wordt tot spion. Spannende en grappige scenes wisselen elkaar af in het uitvoeren van de geheime opdrachten, waarbij de rol van de kijkers groter is dan ze verwachten. Inclusief uitgebreid educatief pakket over de leerkuil.

Verbinding met schoolthema’s: burgerschapsonderwijs
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, presenteren
Kerndoelen: 1, 54, 56, 58
Groepsgrootte: max. 90 kinderen
Duur: 55 minuten, maximaal 3 voorstellingen op een dag op dezelfde locatie
Locatie: speellokaal of ander vrij lokaal dat verduisterd kan worden
Kosten: €725,- voor 1 voorstelling, €1125,- voor 2 voorstellingen en €1425,- voor 3 voorstellingen op 1 dag, zelfde locatie (incl. BTW en reiskosten)
Periode: hele jaar
Bijzonderheden: educatief pakket (digitaal)

Nieuwe Kleren – Op Verhaal

Rode draad in alles wat Frank doet is de kracht van de verbeelding. Hij wil kinderen en leerkrachten hun verbeeldingskracht laten ontdekken. “Fantasie is een spier die je kunt trainen.” Frank neemt niet alleen zijn kwaliteiten als professioneel verhalenverteller mee, maar ook 18 jaar ervaring als leerkracht in het regulier en speciaal basisonderwijs. Als voormalig ambulant begeleider weet hij hoe hij teams en individuele leerkrachten kan begeleiden.

Hoe maak jij je keuzes? Loop je achter de mening van anderen aan of kies je wat je zelf wil? Gelukkig zijn er verhalen die je op weg helpen. In ‘Nieuwe kleren’ zoekt Frank met de kinderen vanuit zijn eigen ervaringen en het beroemde sprookje van Andersen een antwoord op deze vraag. Tijdloos en razend actueel. Bij de voorstelling hoort een nagesprek over de verhalen.

Verbinding met schoolthema’s: burgerschap, taal, theater
K&C-vaardigheden: receptief en reflectief
Kerndoelen: 1 en 54
Groepsgrootte: 30 leerlingen (meer in overleg)
Duur: 60 minuten
Locatie: speellokaal (of vergelijkbare ruimte)
Kosten: €200,- (per voorstelling, 60 leerlingen). Korting mogelijk bij meer voorstellingen op één dag.
Periode: hele schooljaar in overleg
Bijzonderheden: kinderen moeten kunnen zitten op bankjes of stoelen. De leerkracht krijgt vooraf tips voor de voorbereiding van de groep op de voorstelling

Het Fluisterboek – Op Verhaal

Rode draad in alles wat Frank doet is de kracht van de verbeelding. Hij wil kinderen en leerkrachten hun verbeeldingskracht laten ontdekken. “Fantasie is een spier die je kunt trainen.” Frank neemt niet alleen zijn kwaliteiten als professioneel verhalenverteller mee, maar ook 18 jaar ervaring als leerkracht in het regulier en speciaal basisonderwijs. Als voormalig ambulant begeleider weet hij hoe hij teams en individuele leerkrachten kan begeleiden.

Dit betoverende verhaal naar het prentenboek van Pamela Zagarenski neemt de kinderen mee in het rijk van de verbeelding. Tijdens de voorstelling bepalen zij mee waar het verhaal over gaat. Verbeeldingskracht waar de leerkracht nog tijden op kan voortborduren met het boek ‘Verdwalen in Verhalen’, dat na de voorstelling als lesbrief gegeven wordt.

Verbinding met schoolthema’s: taal, creatieve vakken, theater
K&C-vaardigheden: creëren, receptief en reflectief
Kerndoelen: 1, 9, 12 en 54
Groepsgrootte: max. 60 leerlingen
Duur: 30-45 minuten
Locatie: speellokaal (of vergelijkbare ruimte)
Kosten: €250,- (per voorstelling, 60 leerlingen). Korting mogelijk bij meer voorstellingen op één dag.
Periode: hele schooljaar in overleg
Bijzonderheden: de leerkracht krijgt vooraf wat tips voor de voorbereiding van de groep plus het liedje uit de voorstelling

Planteet A – Eijer Producties

Eijer Producties is de dans-, theater- en freerunningschool van de zuidoosthoek van Friesland. Een gevarieerd en ervaren team van docenten verzorgt wekelijks lessen en workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden. Bij Eijer Producties staat ontwikkeling, familie en toegankelijkheid centraal en zorgen we ervoor dat iedereen een kans heeft om op een podium te staan. We bieden workshops en lessen aan in vele dans-, theater en freerunningstijlen. In overleg wordt er een passend programma opgesteld, van een enkele workshop tot een volledig programma voor honderden deelnemers.

Een voorstelling over een radicaal idee. 11 jongeren, 11 microfoons en 1 televisie met 5 zenders. Een muzikale voorstelling geïnspireerd op het boek ‘De meeste mensen deugen’, waarin 11 jongeren portretteren wat er volgens hen misgaat in de wereld. Zijn jongeren kwetsbaarder dan vroeger? Een voorstelling over alles waar ze zich druk over maken, wat er speelt in hun leven, waar ze tegen aanlopen, waar ze zich over verbazen en verwonderen komt aan bod. En vervolgens mag het publiek helemaal zelf bepalen wat ze hiermee doen.

Verbinding met schoolthema’s: burgerschap, muziek, theater
K&C-vaardigheden: receptief, reflectief, onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 56
Groepsgrootte: max. 100 leerlingen per voorstelling
Duur: 60 minuten
Locatie: gymzaal
Periode: januari-mei 2024 (andere periodes in overleg)
Kosten: €1500,- één voorstelling; tweede €500,- en €350,- voor een derde voorstelling op dezelfde locatie
Bijzonderheden: een speelvloer van 10 bij 10 meter