Circus in de klas! – Circusschool ‘De Hoogte’

Circus in de klas!
Welk kind wil dat nou niet? Leerkrachten raken bij zo`n titel soms in paniek, het woord circus wordt meestal gebruikt als het ergens een rotzooitje is. Niets is minder waar, in het circus loopt alles op rolletjes. De tent wordt mooi strak opgezet, de artiesten weten precies wanneer ze op moeten, het orkest speelt in op de acts en na de show wordt alles weer netjes opgeruimd, alsof er nooit een circus is geweest.

‘Circusschool ‘De Hoogte’
Groep 1-8 , V.O. en S.O.
Circus is sport, muziek, dans en theater in één. Het is ook nog eens heel goed voor het ontwikkelen van je beide hersenhelften. Bij Circusschool de Hoogte zijn de mogelijkheden talrijk. De kinderen worden geïnspireerd d.m.v. verhalen, filmpjes,  muziek en demonstraties. Daarnaast kunnen de kinderen zelf allerlei circustechnieken uitproberen: jongleren, diabolo, Chinees bordje, hoelahoep, acrobatiek, balans. Rollenspellen spelen of samen een Clowns act maken. Leren balanceren op het koord of op een grote bal.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, muziek
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflecteren
Kerndoelen: 55, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8, V.O. en S.O.
Groepsgrootte: afhankelijk van het project, minimaal 10 leerlingen
Duur: in overleg
Locatie: speellokaal of gymlokaal (kan ook in een klaslokaal)
Kosten: in overleg prijsindicatie : € 150 voor een lesuur met kleine materialen
Periode: in overleg
Bijzonderheden/Mogelijkheden:
* een cyclus van 8 á 10 lessen (1 x per week) met een presentatie van het eindresultaat.
* een dagdeel of dag met verschillende workshops en eindshow voor de ouders
* een hele week met het thema circus voor alle klassen.
* een (les) uurtje verhalen over het circus, een leskoffer met circusattributen voor de
allerkleinsten.
* de eindshow kan gepresenteerd worden in een echte circustent! (mits beschikbaar)
* acrobatiek en circuslessen op reguliere basis

Kijkje achter de schermen met ‘Corry’ – Posthuis Theater

Het Posthuis Theater is dé culturele huiskamer van Heerenveen en wijde omgeving. Het belangrijkste doel van het Posthuis Theater is het hele spectrum aan podiumkunsten op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau aanbieden aan een zo groot mogelijk publiek. Je vindt er (moderne) dans, beeldend theater, toneel, (klassieke) muziek, cabaret, jeugdvoorstellingen, opera en theatercolleges. Het Posthuis Theater biedt alle leerlingen uit de regio de mogelijkheid om in aanraking te komen met uitdagende theatervoorstellingen in een echt theater.

Altijd al eens willen weten wat er nou allemaal gebeurt in het theater? Samen met schoonmaakster Corry ga je op ontdekkingstocht. Voor Corry is het theater haar 2e thuis, ze vindt het daarom geweldig dat de leerlingen het komen bewonderen. Ze nemen o.a. een kijkje bij de kassa, de bar en de zaal. Maar….. wanneer ze bij het podium aankomen durft Corry niet verder te gaan. ‘Dat is nl. alleen voor artiesten,’ zegt ze. Uiteindelijk, met de hulp van de leerlingen, durft ze toch. Eenmaal daar raakt ze geïnspireerd en vloeit de rondleiding over in een theaterles die vol zit met oefeningen die Corry de acteurs en actrices heeft zien doen in de tijden dat zij stiekem mee gluurde naar de voorstellingen en voorbereidingen.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, receptief,
presenteren, samenwerken
Kerndoelen: 54, 55, 56 en 58
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: 1 lokaalgroep
Duur: rondleiding 1 uur + theaterles 45 minuten
Kosten: €150,-
Locatie: Posthuis Theater
Periode: gehele schooljaar

God is a DJ – SALLY Dansgezelschap Maastricht

God is a DJ

SALLY Dansgezelschap Maastricht vertelt actuele en maatschappelijke verhalen door middel van dans. Vanuit het Danshuis aan de Maas treedt het dansgezelschap met passie en kwaliteit naar buiten: in voorstellingen, workshops en danslabs. In het theater, op school en op straat.

Een avond jezelf verliezen, om jezelf weer helemaal terug te vinden. Met de voorstelling GOD is a DJ brengt SALLY de bijna religieuze dansbeleving van de club over naar het theater. Dompel jezelf onder in een draaikolk van bewegingen, een woeste mix van geluiden en een explosie van beelden. Ervaar de machtige lokroep van de club en het saamhorigheidsgevoel dat heerst op de dansvloer.
GOD is a DJ is een grensverleggende voorstelling met een hoge dansbaarheid. Hier mag iedereen zijn wie hij wil zijn, labels en hokjes gaan in rook op. De DJ bepaalt het verloop van de voorstelling: van euforie naar catharsis en eindigend in een rituele stilte. Artistiek leider Stefan Ernst brengt samen met gastchoreografen Winston Arnon en Jennifer Romen de beleving van de club naar het theater. In een voorstelling waarin dans, livemuziek, belichting en beeldende kunst samensmelten.

Verbinding met schoolthema’s: burgerschap
K&C-vaardigheden: receptief en reflectief
Kerndoelen: 51, 52 en 54
Doelgroep: 14+
Duur: 60 minuten
Locatie: Posthuis Theater
Kosten: €15,- per leerling incl. pauzedrankje
Periode: 13 april 2023 20.15 uur

Freonskip – Frets!

Freonskip

Frets! speelt muziektheatervoorstellingen. Met muzikaliteit, verbeeldingskracht en energie als wapens creëren we betrokkenheid en saamhorigheid. Frets! is meer dan alleen het uur dat we op de planken staan: opwarmvormen voor en verwerkingsvormen na de voorstellingen zorgen voor een onvergetelijke indruk!

Drie matrozen gaan op reis. Ze zijn vrienden. Over zeeën vol met verse woorden zoeken ze ieder hun eigen bestemming: de Rode Stip. In hun zoektocht komen ze interessante dieren tegen die hen verder proberen te helpen. Hoge golven zorgen voor hechte manschappen, maar hoe verankerd is de vriendschap tussen de matrozen echt? Er kan per slot van rekening maar één kapitein zijn! Freonskip gaat over vriendschap: jaloers zijn of trots zijn op? Je eigenheid verliezen of behouden? En Freonskip gaat ook over: lol trappen, (veel) muziek maken, verboden woorden opvissen en helaas ook over dekdweilen. Freonskip is de nieuwe onderbouwvoorstelling van Frets! boordevol muziek.

Verbinding met schoolthema’s: muziek, theater, taal wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: receptief en reflectief
Kerndoelen: 54 en 56
Doelgroep: groep 1-5
Groepsgrootte: max. 90 leerlingen
Duur: 50 minuten
Locatie: afsluitbare ruimte op school (speellokaal) of theater
Kosten: 1e voorstelling: €790,- 2e en 3e voorstelling op zelfde
dag/locatie: €300,- per extra voorstelling
Periode: 2022
Bijzonderheden: incl. lesmateriaal ontwikkeld door Malmberg

Hoogtevrees, als ik groter ben dan later – Frets!

Hoogtevrees

Frets! speelt muziektheatervoorstellingen. Met muzikaliteit, verbeeldingskracht en energie als wapens creëren we betrokkenheid en saamhorigheid. Frets! is meer dan alleen het uur dat we op de planken staan: opwarmvormen voor en verwerkingsvormen na de voorstellingen zorgen voor een onvergetelijke indruk!

Drie klassieke musici. Haren gekamd, strak in pak, instrumenten gestemd. Na maanden van voorbereiding spelen ze in opperste concentratie en met geoefende precisie het stuk van hun leven: “Hoogtevrees in G majeur”. Maar dan gebeurt er iets wat niet in de partituur staat geschreven. Verleid door de kansen van het moment, verliezen de muzikanten zich in een nieuw onbeschreven stuk. Zonder te weten wat er gaat komen, laten ze zich volledig gaan. Herinneringen, verlangens, dromen, fantasieën en angsten nemen de overhand. “Hoogtevrees – Als ik groter ben dan later”: een cartooneske voorstelling vol muziek. Frets! op z’n best. Indrukwekkend. Ontwapenend. Meeslepend. Beter dan dit wordt het later echt niet. Aldus de mannen zelf.

Verbinding met schoolthema’s: wereldoriëntatie, mens en natuur,
duurzaamheid
K&C-vaardigheden: receptief en reflectief
Kerndoelen: 54 en 56
Doelgroep: groep 6-8 en onderbouw VO
Groepsgrootte: max. 90 leerlingen
Duur: 50 minuten
Locatie: afsluitbare ruimte op school (speellokaal) of theater
Kosten: 1e voorstelling: €790,- 2e en 3e voorstelling op zelfde
dag/locatie: €300,- per extra voorstelling
Periode: 2022
Bijzonderheden: incl. lesmateriaal ontwikkeld door Malmberg

Kleutermusical – Elzer Educatie

Kleutermusical

Elzer Educatie is een cultuurorganisatie gevestigd in de gemeente Smallingerland, maar werkzaam binnen de hele provincie Friesland. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk kinderen binnen onze provincie van goede, kwalitatieve cultuureducatie te voorzien. Ons aanbod is grotendeels gericht op muziek-, theater- en danseducatie. Wij werken echter met vele andere organisaties samen waardoor we de scholen ook met andere disciplines verder kunnen helpen.

Met de overgang naar groep 3 komt voor de kinderen een einde aan de kleutertijd. Om deze fase op een passende wijze af te sluiten, maken wij met z’n allen een musical voor en door kleuters. Ze bedenken het thema, maken liedteksten, ontwerpen kostuums en decor en voeren dansjes uit.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, creëren, reflectief en receptief
vermogen, zelfstandig werken, samenwerken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 1-4
Groepsgrootte: schoolklas
Duur: 45-60 minuten
Aantal: 6-10 lessen
Locatie: op school
Kosten: €65,- exclusief reiskosten per les
Periode: in overleg met de school

Iphigeneia; My first tragedy – Noord Nederlands Toneel

Iphigeneia; My first tragedy

Het Noord Nederlands Toneel maakt theater over de wereld van nu, in de taal van nu. Wij zijn een gezelschap dat het theater wil blijven vernieuwen. We laten disciplines samenwerken en komen tot een nieuwe theatertaal. In die nieuwe taal vertellen we verhalen over de wereld van nu, de wereld om ons heen. Onze voorstellingen raken en zijn aantrekkelijk en toegankelijk voor een divers publiek.

Van carnaval tot rituele processies, van voetbalwedstrijden tot theater, het zijn allemaal manieren om als gereguleerde samenleving om te gaan met het ongrijpbare, met transgressie en met gevoelens die groter zijn dan onszelf. Tegelijkertijd hechten we steeds meer waarde aan onze verlichte ratio en steeds minder waarde aan dat wat donker, onuitspreekbaar en niet-rationeel is.

De Griekse tragedies maakten in het oude Athene deel uit van een groter ritueel voor Dionysos, maar reflecteerden via oude mythen tegelijkertijd op de meer wereldlijke problemen van een jonge democratie. In moderne bewerkingen van de tragedies ligt de nadruk meestal op het laatste aspect. Mart van Berckel is meer geïnteresseerd in het eerste. In Iphigeneia – My first tragedy zoekt Van Berckel samen met zijn cast van dansers en acteurs naar een herwaardering van het rituele karakter van de tragedie, waarin het menselijk offer een belangrijke rol speelt. In een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling pelt hij de tragedie stukje bij beetje af tot de niet-rationele kern.

In Euripides’ Iphigeneia in Aulis staat het Griekse leger op het punt naar Troje te zeilen, om daar een oorlog te beginnen, maar de goden weigeren het te laten waaien. Legerleider Agamemnon wordt gedwongen zijn dochter Iphigeneia te offeren om zijn leger uit te kunnen laten varen. In het minder bekende vervolg Iphigeneia in Tauris blijkt Iphigeneia niet geofferd, maar ontvoerd naar Tauris, waar ze door de goden wordt gedwongen om als priesteres mensen te offeren aan Artemis.

Verbinding met schoolthema’s: taal, geschiedenis
K&C-vaardigheden: creëren, receptief en reflectief
Kerndoelen: 51, 52 en 54
Doelgroep: 15+ bovenbouw VO
Duur: 60 minuten
Locatie: Posthuis Theater
Kosten: €15,- per leerling incl. pauzedrankje
Periode: 6 april 2023 20.15 uur
Bijzonderheden: NNT heeft ook educatief aanbod.
Bijv. een inleiding op de voorstelling en/of een workshop theater.

Iswah – Frets!

Iswah

Frets! speelt muziektheatervoorstellingen. Met muzikaliteit, verbeeldingskracht en energie als wapens creëren we betrokkenheid en saamhorigheid. Frets! is meer dan alleen het uur dat we op de planken staan: opwarmvormen voor en verwerkingsvormen na de voorstellingen zorgen voor een onvergetelijke indruk!

Alle dieren dansen op de melodie van Dayê, de grote olifant. Leeuw brult de mooiste brullen, Spreeuw schettert de sappigste nieuwtjes en Giraffe grapt de mooiste grappen. Maar dan stopt het met regenen en raakt de enige poel in de verre omtrek vol schijt. En daardoor verandert alles. We hebben maar één aarde. Die ene aarde hebben we te leen gekregen van de volgende generatie. Daarom moeten we er met z’n allen goed op passen. Zo heeft de volgende generatie ook nog een fijne plek om te leven. Het zal niet eenvoudig zijn, maar samen kunnen we het! In “Iswah” gaat Frets! samen met de kinderen én verbeeldingskracht op zoek: hoe kunnen we de aarde leefbaar houden voor iedereen? Hoe ver moeten we zelf offers maken voor dit doel? En: wiens schuld is het dat het zover heeft kunnen komen?

Verbinding met schoolthema’s: wereldoriëntatie, mens en natuur,
duurzaamheid
K&C-vaardigheden: receptief en reflectief
Kerndoelen: 54 en 56
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: max. 90 leerlingen
Duur: 50 minuten
Locatie: afsluitbare ruimte op school (speellokaal) of theater
Kosten: 1e voorstelling: €790,- 2e en 3e voorstelling op zelfde
dag/locatie: €300,- per extra voorstelling
Periode: 2022
Bijzonderheden: inclusief lessenserie

Kun je vliegen? – enJOYcreation

Kun je vliegen?

Kun jij vliegen? Met veel vallen en opstaan leerde ik samen met Peter Pan en de kinderen van Nimmerland vliegen. We hebben ontdekt dat alles wat in je zit belangrijker is als dat wat voor of achter je ligt. En dat elk moeilijk moment ook het begin kan zijn van een wonder. Je hebt alles in je om na elke val iets hoger op te stijgen. Net zo lang tot je kunt vliegen! Niets is kleurrijker dan je eigen kleur en juist daarmee gaan we spelen! Samen met de kinderen ontdek ik graag alles wat kan verwonderen en spel- en levensvreugde brengt. Als danser, acteur en creatief docent combineer ik verschillende kunst- en spelvormen met elkaar tot het ons gaat lukken: Vliegen op de vleugels van onze fantasie, unieke kleur en talent! “Ute maakt Regenboogkunst met bonte vleugels!”

Leer vliegen op de vleugels van je fantasie, creativiteit en eigen wijsheid! enJOYcreation biedt verschillende workshops aan als een wonderbaarlijke ontdekkingsreis over het wonder: leven. Speels ontdekken en ontwikkelen van eigen talent en natuurlijke creativiteit, eigen wijsheid en samenwerken vanuit verbinding en kernkracht. “Verwondering is een vonkje inspiratie, die in elk kind het creatieve vuurtje weet aan te wakkeren.” Voor leerlingen en team een kleurrijke inspiratie door uitdagende spelopdrachten, verrassende kostuums en attributen uit een gouden toolbox van 1000+1 mogelijkheden vol dans, toneel, spel, klank, kleur- en lichtspel! Regenboogkunst!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken,
mens en natuur en duurzaamheid
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren,
onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 6 lessen van 1 à 2 uur (1 workshop is mogelijk)
Locatie: speellokaal of grote ruimte
Kosten: €65,- voor 1 uur, €120,- voor 2 uur, €390,- voor 6 keer 1 uur of
€720,- voor 6 keer 2 uur
Periode: gehele schooljaar, ook geschikt voor openingsweek van het
schooljaar of vakantieproject
Bijzonderheden: begeleiding gewenst. De begeleiding wordt
geïnspireerd om eigen talenten in te zetten en leert vaardigheden, om
vanuit spelvreugde, verbeeldingskracht en natuurlijke creativiteit les
te geven en kinderen aan te spreken op hun talent, kracht en natuurlijk
verlangen naar verbinding. Bij de workshops kunnen foto- en filmopnames
worden gemaakt. In een extra les wordt daarvan een filmclip
gemaakt. De filmclip kan een onderdeel worden van een viering.

Lichtspel – enJOYcreation

Lichtspel

Kun jij vliegen? Met veel vallen en opstaan leerde ik samen met Peter Pan en de kinderen van Nimmerland vliegen. We hebben ontdekt dat alles wat in je zit belangrijker is als dat wat voor of achter je ligt. En dat elk moeilijk moment ook het begin kan zijn van een wonder. Je hebt alles in je om na elke val iets hoger op te stijgen. Net zo lang tot je kunt vliegen! Niets is kleurrijker dan je eigen kleur en juist daarmee gaan we spelen! Samen met de kinderen ontdek ik graag alles wat kan verwonderen en spel- en levensvreugde brengt. Als danser, acteur en creatief docent combineer ik verschillende kunst- en spelvormen met elkaar tot het ons gaat lukken: Vliegen op de vleugels van onze fantasie, unieke kleur en talent! “Ute maakt Regenboogkunst met bonte vleugels!”

In het speciale project Lichtspel creëren kinderen en artiesten een sprankelende lichtshow om senioren- en zorgcentra een hart onder de riem te steken en verbinding te creëren. Een betoverende Lichtshow vol kleur, spel en fantasievol danstheater met spetterende kostuums en lichtgevende vleugels, grote regenboogparachutes, kleurenwaaiers en reuze bellenblaas.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, mens en natuur en
duurzaamheid
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren,
onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 8 lessen van 2 uur en optreden 3 uur met voorbereiding/afronding, extra
voorstellingen mogelijk
Locatie: speellokaal, gymzaal, schoolplein of podium
Kosten: €65,- voor 1 uur, €120,- voor 2 uur, €390,- voor 6 keer 1 uur of €720,- voor 6 keer 2 uur
Periode: als buitenvoorstelling november tot begin maart, als binnenvoorstelling het gehele jaar
Bijzonderheden: begeleider gewenst. Er kunnen foto’s en filmopnames worden gemaakt door
de leerlingen. In een extra vervolgworkshop kan daarvan een echte filmclip worden gemaakt.
De filmclip kan een onderdeel worden van een viering of om de bewoners van senioren- en zorgcentra
een hart onder de riem te steken. Het project Lichtspel is ook geschikt voor vieringen, een jaarafsluiting
en als sociaal samenwerkingsproject met senioren en zorgcentra. Er kan meegewerkt worden aan het
maken van de kostuums.