Circus in de klas! – Circusschool ‘De Hoogte’

Circus in de klas!
Welk kind wil dat nou niet? Leerkrachten raken bij zo`n titel soms in paniek, het woord circus wordt meestal gebruikt als het ergens een rotzooitje is. Niets is minder waar, in het circus loopt alles op rolletjes. De tent wordt mooi strak opgezet, de artiesten weten precies wanneer ze op moeten, het orkest speelt in op de acts en na de show wordt alles weer netjes opgeruimd, alsof er nooit een circus is geweest.

‘Circusschool ‘De Hoogte’
Groep 1-8 , V.O. en S.O.
Circus is sport, muziek, dans en theater in één. Het is ook nog eens heel goed voor het ontwikkelen van je beide hersenhelften. Bij Circusschool de Hoogte zijn de mogelijkheden talrijk. De kinderen worden geïnspireerd d.m.v. verhalen, filmpjes,  muziek en demonstraties. Daarnaast kunnen de kinderen zelf allerlei circustechnieken uitproberen: jongleren, diabolo, Chinees bordje, hoelahoep, acrobatiek, balans. Rollenspellen spelen of samen een Clowns act maken. Leren balanceren op het koord of op een grote bal.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, muziek
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflecteren
Kerndoelen: 55, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8, V.O. en S.O.
Groepsgrootte: afhankelijk van het project, minimaal 10 leerlingen
Duur: in overleg
Locatie: speellokaal of gymlokaal (kan ook in een klaslokaal)
Kosten: in overleg prijsindicatie : € 150 voor een lesuur met kleine materialen
Periode: in overleg
Bijzonderheden/Mogelijkheden:
* een cyclus van 8 á 10 lessen (1 x per week) met een presentatie van het eindresultaat.
* een dagdeel of dag met verschillende workshops en eindshow voor de ouders
* een hele week met het thema circus voor alle klassen.
* een (les) uurtje verhalen over het circus, een leskoffer met circusattributen voor de
allerkleinsten.
* de eindshow kan gepresenteerd worden in een echte circustent! (mits beschikbaar)
* acrobatiek en circuslessen op reguliere basis

Hiphop – Dance Company 058

Dance Company 058 is een dansschool voor jong en oud, van beginner tot gevorderd, van klassiek ballet tot hiphop. Met een team van gepassioneerde en professionele docenten zorgen wij voor leuke, uitdagende en leerzame lessen. Onze docenten zijn thuis in allerlei verschillende stijlen, denk aan hiphop, modern, Afro, TikTok en meer. We bieden dansworkshops en projecten op maat. Heb je een leuk project, idee of thema? Wij denken graag met je mee!

Razend populair! De dansstijl hiphop heb je vast al eens gezien in populaire tv-programma’s als ‘So You Think You Can Dance’, ‘Dance Dance Dance’ en ‘Everybody Dance Now’. De stijl bevat invloeden van allerlei verschillende dansstijlen (zoals streetdance, modern, breakdance) en wordt in deze lessen beoefend op populaire muziek van nu. In deze workshop gaan jullie werken aan conditie, kracht, lenigheid en een stoere hiphopchoreografie!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 4 lessen van 45 minuten
Locatie: speellokaal of gymlokaal
Kosten: per groep €300,-
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: eventueel mogelijk om in deze lessen toe te werken naar een presentatie voor bijvoorbeeld de ouders (€75,- per les)

Freerunning – Eijer Producties

Eijer Producties is de dans-, theater- en freerunningschool van de zuidoosthoek van Friesland. Een gevarieerd en ervaren team van docenten verzorgt wekelijks lessen en workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden. Bij Eijer Producties staat ontwikkeling, familie en toegankelijkheid centraal en zorgen we ervoor dat iedereen een kans heeft om op een podium te staan. We bieden workshops en lessen aan in vele dans-, theater- en freerunningstijlen. In overleg wordt er een passend programma opgesteld, van een enkele workshop tot een volledig programma voor honderden deelnemers.

Bij freerunning gaat het om het overwinnen van hindernissen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier en het creëren van ultieme bewegingsvrijheid. Belangrijk is dat je je eigen lichaam leert kennen en geen onnodige risico’s neemt. Freerunning is beslissingen nemen en risico’s inschatten maar dan in een split second. Het helpt o.a. bij het ontwikkelen van kracht, het verbeteren van je conditie, het creëren van zelfvertrouwen, leren omgaan met elkaar en de rest van de maatschappij, het versterken van het concentratievermogen en zorgt uiteindelijk voor ontspanning.

Verbinding met schoolthema’s: bewegingsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken, samenwerken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 5 t/m 8 en VO
Groepsgrootte: maximaal 25 per groep
Duur: 60 minuten per groep
Locatie: sportzaal, sporthal met materiaal, schoolplein
Kosten: vanaf 65,- per uur (exclusief reiskosten) + € 100,- voor freerunningobstakels
Periode: in overleg met de school

Graffitiworkshop – Roy Schreuder

Roy houdt zich bezig met street-art en maakt schilderingen in de openbare ruimte. In 2012 is hij begonnen als zelfstandig kunstenaar en heeft hij veel uiteenlopende projecten gedaan. De 1e jaren als kunstenaar woonde hij vooral in het buitenland en is hij veel op reis geweest. In deze periode heeft hij zijn eigen stijl en techniek kunnen ontwikkelen. Naast zijn eigen werk, werkt hij veel in opdracht van gemeenten, bedrijven, wijkpanels en stichtingen om samen tot de realisatie van zowel grote als kleine projecten te komen.

Tijdens de workshop leer je over de geschiedenis van deze subcultuur en ga je werken aan een eigen ontwerp. Deze ga je vervolgens met spuitbussen verder uitwerken. Zo maakt iedereen een eigen kunstwerk op een houten paneel. Je werk mag je na de workshop natuurlijk houden.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren en onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 5-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: in overleg
Locatie: op locatie bij de school
Kosten: €50,- per uur voor de workshops + een uur voorbereiding per dag. Bij meerdere workshops op één dag worden de voorbereidingskosten maar 1 keer gerekend. Reiskosten €0,19 per km (vanuit Leeuwarden). Materiaalkosten € 10,- per leerling.
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: leerlingen moeten echt oude kleding aantrekken. De verf die we gebruiken gaat niet meer uit de kleding. Voor het VO kan het schoolbreed aangevraagd worden.
Extra: muurschildering op maat: Het is mogelijk om grotere muurschilderingen te maken i.s.m. leerlingen. Ik maak dan een schets op de muur. De leerlingen voegen alle kleuren toe en tenslotte doe ik het lijnenwerk. De kosten zijn afhankelijk van het formaat, of het op een paneel of muur gemaakt wordt en hoeveel werk/tijd er zit in de uiteindelijke afwerking

Klei in de klas – Laure Spriensma

Ontwikkelen van creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong én oud. Het is één van de “21st century skills”. Daarom ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen: geïnspireerd raken en vooral je eigen idee uitwerken. Laure opende in 2019 Streekatelier ‘Fratsen en Foefjes’ in Luinjeberd en biedt daar voor jong en oud allerhande workshops aan. Van alles is mogelijk.

Klei: het dankbaarste materiaal wat je maar kunt bedenken. We leren de basistechnieken en boetseren er op los: dieren, portret, bakjes en potjes, fantasie…. Het werkstuk moet 14 dagen drogen en kan dan worden gebakken. In de 2e les kan geglazuurd worden. Voor de bovenbouw + VO wat theorie over klei, glazuur en het bakproces.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, techniek
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, onderzoeken
Kerndoelen: 33, 44, 54 en 55
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1 les van 1,5 tot 2 uur (dagdeel)
Locatie: op school/in overleg
Kosten: 1 les van 1,5-2 uur op 1 dag (één groep): €130,- per les; 2 of
meer lessen van 1,5 uur aansluitend op 1 dag (twee of meer groepen):
€105,- per les. Reiskosten: >15 km, €0,25 per km. Materiaal: klei + bakken: €3,50 per leerling (1 les), optioneel les 2: glazuur + glazuurstook: €3,50 per leerling
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: klei en gereedschap wordt meegenomen. De werkstukken worden naderhand gebakken in de keramiekoven van de docent.

Ferdinand Domela Nieuwenhuisproject – Museum Heerenveen

Museum Heerenveen is een erfgoedmuseum die de (oude) verhalen van Heerenveen weer tot leven brengt door voorwerpen, verhalen en verschillende activiteiten. Zo hebben we archeologische vondsten, werken van beroemde kunstenaars en voetbalschoenen uit de tijd van Abe Lenstra. Ook kan je het verhaal vinden over het ontstaan van Heerenveen en van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. We nemen je graag mee naar Pakes Zolder vol nostalgie en sinds dit jaar vind je daar ook de Van Maasdijkroom. Een escaperoom rondom het verhaal van Clément van Maasdijk. De eerste Nederlander met vliegbrevet die boven Nederland vloog. Kom langs en leer je geschiedenis kennen. Want als je je geschiedenis kent, weet je wie je bent!

Verander de wereld, begin bij jezelf.
Het had zo een uitspraak van Ferdinand Domela Nieuwenhuis ‘Ús Ferlosser’ kunnen zijn. Op dit moment zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van een educatieproject rondom Domela en zijn gedachtegoed. Een vakoverstijgend educatieproject over kritisch kijken naar jezelf en naar de wereld. Wat zou jij willen veranderen en hoe pak je dat aan? Dit project speelt zich af in de klas en in het museum.

Welke revolutie start jouw klas?
We verwachten het project vanaf augustus 2022 te kunnen uitvoeren. U kunt dan meer informatie opvragen bij het museum.

Verbinding met schoolthema’s: burgerschapsonderwijs, creatieve vakken, wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 1, 12, 51, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 7-8 en VO klas 1-3
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: Museum Heerenveen
Kosten: info volgt later
Periode: vanaf augustus 2022
Bijzonderheden: max. 30 leerlingen met 2 begeleiders

 

Educatieve rondleiding CKV – Museum Heerenveen

Museum Heerenveen is een erfgoedmuseum die de (oude) verhalen van Heerenveen weer tot leven brengt door voorwerpen, verhalen en verschillende activiteiten. Zo hebben we archeologische vondsten, werken van beroemde kunstenaars en voetbalschoenen uit de tijd van Abe Lenstra. Ook kan je het verhaal vinden over het ontstaan van Heerenveen en van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. We nemen je graag mee naar Pakes Zolder vol nostalgie en sinds dit jaar vind je daar ook de Van Maasdijkroom. Een escaperoom rondom het verhaal van Clément van Maasdijk. De eerste Nederlander met vliegbrevet die boven Nederland vloog. Kom langs en leer je geschiedenis kennen. Want als je je geschiedenis kent, weet je wie je bent!

Samen kritisch kijken.
Een educatieve rondleiding waarin een museumdocent de leerlingen meeneemt langs de verhalen van Heerenveen en een discussie start over kunst en smaak: Wat is kunst? Wat vinden ze mooi of interessant en wat niet? Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals archeologie, historie, sport en beeldende kunst.

Verbinding met schoolthema’s: CKV, geschiedenis
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 1, 54, 55 en 56
Doelgroep: VO klas 3-6
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: Museum Heerenveen
Kosten: €2,- per leerling. Leerkrachten en begeleider zijn gratis. Neem je museumkaart mee!
Periode: gehele jaar in overleg
Bijzonderheden: max. 30 leerlingen met 2 begeleiders. Tijdens de rondleiding wordt er ingespeeld op het niveau van de leerlingen en eventuele gewenste thema’s.

Kijkwijzer CKV – Museum Heerenveen

Museum Heerenveen is een erfgoedmuseum die de (oude) verhalen van Heerenveen weer tot leven brengt door voorwerpen, verhalen en verschillende activiteiten. Zo hebben we archeologische vondsten, werken van beroemde kunstenaars en voetbalschoenen uit de tijd van Abe Lenstra. Ook kan je het verhaal vinden over het ontstaan van Heerenveen en van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. We nemen je graag mee naar Pakes Zolder vol nostalgie en sinds dit jaar vind je daar ook de Van Maasdijkroom. Een escaperoom rondom het verhaal van Clément van Maasdijk. De eerste Nederlander met vliegbrevet die boven Nederland vloog. Kom langs en leer je geschiedenis kennen. Want als je je geschiedenis kent, weet je wie je bent!

Op onze website vindt u 2 gratis kijkwijzers. Met deze wijzers kunnen leerlingen zelfstandig het museum bezoeken. Eentje voor het hele museum en één speciaal gericht op Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Deze kijkwijzers dagen de leerlingen uit om net wat verder, langer en op een andere manier naar de museumstukken te kijken.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, geschiedenis
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 1, 51, 52, 54, 55 en 56
Doelgroep: VO klas 3-6
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-3 uur. Je kunt dit zelf bepalen.
Locatie: op school
Kosten: gratis lesbrief/kijkwijzers zie website
Periode: gehele jaar
Bijzonderheden: zie www.museumheerenveen.frl

Filmdag met lipdub – Mirjam de With

Mirjam de With is speelfilmregisseur van o.a. ‘Taiki’, ‘Get lost!’, ‘Op de dijk’, ‘De Keet’ en ‘Mina Moes’. Naast regisseren vindt ze het erg leuk anderen te enthousiasmeren met haar passie voor film. Hiervoor geeft ze o.a. workshops op het PO, VO en HBO.

Leerlingen kijken een film en analyseren het verhaal en de scènes. Daarnaast bespreken ze met de maker wat er allemaal komt kijken bij film maken en welke trucjes er gebruikt zijn om de scènes echt te laten lijken. ’s Middags acteren ze in hun eigen lipdub.

Verbinding met schoolthema’s: Fries/meertaligheid, creatieve vakken, burgerschapsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 12, 17, 42, 45, 52, 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 6-8 en VO
Groepsgrootte: 8-150
Duur: volledige dag, bij Film is fake: 3 volledige dagen
Locatie: op school
Kosten: €450,- per lesdag incl. reis-/materiaalkosten
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: voorafgaand aan de workshop volgt een uitgebreide lesbrief. Verbinding met een thema is mogelijk. Materialen: evt. iPads. Verder neemt de docent alle benodigde materialen mee.
Docentenscholing: Het ABC van beeldtaal. Een spoedcursus in mediawijsheid vol praktische tips, aha-momenten en afwisseling, die inzicht geeft in het ABC van beeldtaal!

Het grote geheim van film – Mirjam de With

Mirjam de With is speelfilmregisseur van o.a. ‘Taiki’, ‘Get lost!’, ‘Op de dijk’, ‘De Keet’ en ‘Mina Moes’. Naast regisseren vindt ze het erg leuk anderen te enthousiasmeren met haar passie voor film. Hiervoor geeft ze o.a. workshops op het PO, VO en HBO.

Leerlingen leren alles over de geschiedenis van film en hoe het kan dat wij bewegende beelden zien. In groepjes maken zij een stop-motionanimatie. De dag wordt afgesloten met het filmen van een grote verdwijntruc, waarbij ze elkaar wegtoveren in beeld.

Verbinding met schoolthema’s: Fries/meertaligheid, creatieve vakken, burgerschapsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 12, 17, 42, 45, 52, 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 6-8 en VO
Groepsgrootte: 8-150
Duur: volledige dag, bij Film is fake: 3 volledige dagen
Locatie: op school
Kosten: €450,- per lesdag incl. reis-/materiaalkosten
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: voorafgaand aan de workshop volgt een uitgebreide lesbrief. Verbinding met een thema is mogelijk. Materialen: evt. iPads. Verder neemt de docent alle benodigde materialen mee.
Docentenscholing: Het ABC van beeldtaal. Een spoedcursus in mediawijsheid vol praktische tips, aha-momenten en afwisseling, die inzicht geeft in het ABC van beeldtaal!