Circus in de klas! – Circusschool ‘De Hoogte’

Circus in de klas!
Welk kind wil dat nou niet? Leerkrachten raken bij zo`n titel soms in paniek, het woord circus wordt meestal gebruikt als het ergens een rotzooitje is. Niets is minder waar, in het circus loopt alles op rolletjes. De tent wordt mooi strak opgezet, de artiesten weten precies wanneer ze op moeten, het orkest speelt in op de acts en na de show wordt alles weer netjes opgeruimd, alsof er nooit een circus is geweest.

‘Circusschool ‘De Hoogte’
Groep 1-8 , V.O. en S.O.
Circus is sport, muziek, dans en theater in één. Het is ook nog eens heel goed voor het ontwikkelen van je beide hersenhelften. Bij Circusschool de Hoogte zijn de mogelijkheden talrijk. De kinderen worden geïnspireerd d.m.v. verhalen, filmpjes,  muziek en demonstraties. Daarnaast kunnen de kinderen zelf allerlei circustechnieken uitproberen: jongleren, diabolo, Chinees bordje, hoelahoep, acrobatiek, balans. Rollenspellen spelen of samen een Clowns act maken. Leren balanceren op het koord of op een grote bal.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, muziek
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflecteren
Kerndoelen: 55, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8, V.O. en S.O.
Groepsgrootte: afhankelijk van het project, minimaal 10 leerlingen
Duur: in overleg
Locatie: speellokaal of gymlokaal (kan ook in een klaslokaal)
Kosten: in overleg prijsindicatie : € 150 voor een lesuur met kleine materialen
Periode: in overleg
Bijzonderheden/Mogelijkheden:
* een cyclus van 8 á 10 lessen (1 x per week) met een presentatie van het eindresultaat.
* een dagdeel of dag met verschillende workshops en eindshow voor de ouders
* een hele week met het thema circus voor alle klassen.
* een (les) uurtje verhalen over het circus, een leskoffer met circusattributen voor de
allerkleinsten.
* de eindshow kan gepresenteerd worden in een echte circustent! (mits beschikbaar)
* acrobatiek en circuslessen op reguliere basis

Hiphop – Dance Company 058

Dance Company 058 is een dansschool voor jong en oud, van beginner tot gevorderd, van klassiek ballet tot hiphop. Met een team van gepassioneerde en professionele docenten zorgen wij voor leuke, uitdagende en leerzame lessen. Onze docenten zijn thuis in allerlei verschillende stijlen, denk aan hiphop, modern, Afro, TikTok en meer. We bieden dansworkshops en projecten op maat. Heb je een leuk project, idee of thema? Wij denken graag met je mee!

Razend populair! De dansstijl hiphop heb je vast al eens gezien in populaire tv-programma’s als ‘So You Think You Can Dance’, ‘Dance Dance Dance’ en ‘Everybody Dance Now’. De stijl bevat invloeden van allerlei verschillende dansstijlen (zoals streetdance, modern, breakdance) en wordt in deze lessen beoefend op populaire muziek van nu. In deze workshop gaan jullie werken aan conditie, kracht, lenigheid en een stoere hiphopchoreografie!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 4 lessen van 45 minuten
Locatie: speellokaal of gymlokaal
Kosten: per groep €300,-
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: eventueel mogelijk om in deze lessen toe te werken naar een presentatie voor bijvoorbeeld de ouders (€75,- per les)

Klei in de klas – Laure Spriensma

Ontwikkelen van creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong én oud. Het is één van de “21st century skills”. Daarom ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen: geïnspireerd raken en vooral je eigen idee uitwerken. Laure opende in 2019 Streekatelier ‘Fratsen en Foefjes’ in Luinjeberd en biedt daar voor jong en oud allerhande workshops aan. Van alles is mogelijk.

Klei: het dankbaarste materiaal wat je maar kunt bedenken. We leren de basistechnieken en boetseren er op los: dieren, portret, bakjes en potjes, fantasie…. Het werkstuk moet 14 dagen drogen en kan dan worden gebakken. In de 2e les kan geglazuurd worden. Voor de bovenbouw + VO wat theorie over klei, glazuur en het bakproces.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, techniek
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, onderzoeken
Kerndoelen: 33, 44, 54 en 55
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1 les van 1,5 tot 2 uur (dagdeel)
Locatie: op school/in overleg
Kosten: 1 les van 1,5-2 uur op 1 dag (één groep): €130,- per les; 2 of
meer lessen van 1,5 uur aansluitend op 1 dag (twee of meer groepen):
€105,- per les. Reiskosten: >15 km, €0,25 per km. Materiaal: klei + bakken: €3,50 per leerling (1 les), optioneel les 2: glazuur + glazuurstook: €3,50 per leerling
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: klei en gereedschap wordt meegenomen. De werkstukken worden naderhand gebakken in de keramiekoven van de docent.

Engels leren door muziek – Victoria Nair-Price

Engels leren door muziek

Victoria geeft nu al meer dan tien jaar muziekles aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze heeft ervaring met zowel privélessen als groepslessen, van blokfluit tot keyboard en van schoolinstrumenten tot djembés. Ze geeft niet alleen les, maar speelt ook bij verschillende ensembles als freelance barokblokfluitist.

Tijdens deze les gaat meertalige Britse muziekdocent Victoria een muziekles uitvoeren in het Engels! We zullen Engelse liedjes zingen, Engelse zinnen en woorden leren. Slagwerkinstrumenten worden gebruikt om een ritmisch doel te geven en hierbij muziek te maken. Er wordt een eigen lied gemaakt. Aftellen in het Engels, kleuren leren
met boomwhackers, het kan allemaal! Door ‘muziekplezier’ vergeten ze dat ze een andere taal spreken!

Verbinding met schoolthema’s: taal, muziek
K&C-vaardigheden: presenteren, creëren, onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 3-4
Groepsgrootte: schoolklas
Duur: 6 lessen van 45 minuten
Locatie: op school
Kosten: €55,- per uur
Periode: in overleg met de school

Feest! – Keramiekmuseum Princessehof

Keramiek – iets dat gemaakt is van gebakken klei – is overal om je heen  te vinden: elke dag gebruik je kopjes, borden en schalen en je zit zelfs op een wc-pot van keramiek! Vandaar dat je zomaar een heel museum kan vullen met keramiek, maar dan wel de heel bijzondere dingen natuurlijk. In het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise bewaren we gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van keramiek vanuit de hele wereld, van Chinese drakenvazen, Spaanse tegels, kleine kommetjes uit Japan tot de porseleinen muziekkast van ontwerper Jelle Mastenbroek. Graficus M.C. Escher werd hier geboren, daarom maakte kunstenaar Leon Keer een optische illusie in de kelder, die mag je ook bezoeken!

Met feestelijke installaties van keramiek presenteert Keramiekmuseum Princessehof van 15 oktober 2022 t/m 20 augustus 2023 de tentoonstelling Feest! Welke feesten zijn er allemaal te vieren? Welke ken jij? En weet je ook hóe we die vieren? En is dat overal op aarde hetzelfde? Onze onderwijsprogramma’s maken we samen met leerkrachten en docenten op maat voor verschillende doelgroepen. Kleuters vieren bijv. vanaf de voorjaarsvakantie van 2023 de verjaardag van prinses Marijke in haar museumpaleis. En leerlingen voortgezet onderwijs mogen meedoen aan een echte ontwerpwedstrijd. Omdat ons programma aansluit bij het landelijke museumprogramma ‘Weet wat je viert’, is het vervoer naar het museum gratis tijdens deze tentoonstelling!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, wereldoriëntatie, taal
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 12, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep, de groep wordt in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u niet meer dan één iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft?
Duur: 60-70 minuten
Locatie: Keramiekmuseum Princessehof of op school
Kosten: €5,- per leerling (bezoek museum + materialen). Voor VO is een beeldende gastles een week na het museumbezoek gratis bij te boeken. Extra atelierprogramma: €5,- per leerling
Periode: vanaf 15 oktober 2022 tot 20 augustus 2023
Bijzonderheden: extra: atelieractiviteit aansluitend aan het museumbezoek.

Het festival als klaslokaal – Oranjewoud Festival

Oranjewoud Festival organiseert sinds 2012 hoogwaardige en ongewone klassieke concerten in de natuur, uitgevoerd door (inter)nationale
topmusici. Het festival wordt structureel ondersteund door het rijk, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

Het festival als klaslokaal is een ochtend boordevol muzikale activiteiten en avonturen in De Kinderproeftuin van Oranjewoud Festival. Gewapend met een routekaart krijgen de kinderen in groepjes van vijf de in totaal negen uiteenlopende activiteiten aangeboden, verspreid over de Overtuin in Oranjewoud. Variërend van het componeren van muziek en het bouwen van tof klinkende instrumenten tot een spannende muzikale speurtocht. Elk onderdeel duurt een klein half uur en wordt door ervaren professionals begeleid. Na een korte lunch volgt een feestelijke eindvoorstelling. Genietend onder ruisende bomen met blote tenen in het gras wordt dit concert pas echt een belevenis. Wie heeft ooit gezegd dat les krijgen en een feestje niet samen kunnen gaan?

Verbinding met schoolthema’s: taal, creatieve vakken, mens,natuur en techniek
K&C-vaardigheden: creëren, receptief en reflectief, presenteren, observeren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 42, 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 6-8
Groepsgrootte: max. 6 groepen van plm. 30 leerlingen (max. 1 groep per school)
Duur: circa 4,5 uur (inclusief 2 pauzes)
Locatie: De Overtuin, Parklandschap Oranjewoud
Kosten: €225,- per groep van maximaal 30 leerlingen
Periode: 26 mei 2023
Bijzonderheden: begeleiding is noodzakelijk (1 volwassene per 15 leerlingen), hetgeen deels door ouders/vrijwilligers kan worden gedaan. Voor buitenactiviteit geschikte kleding. Een inspiratiebrief zorgt voor extra motivatie. Voorbereiding is niet noodzakelijk. Uitbreiding mogelijk met door de leerkracht uit te voeren lespakket dat na afloop aanhaakt op de ervaringen tegen een nader te bepalen vergoeding.

Djembé – Moustapha Seck

Moustapha Seck

Moustapha Seck verzorgt djembécursussen, -workshops en optredens voor bedrijven, scholen en particulieren in heel Nederland én over de grens. Zijn warme persoonlijkheid en professionaliteit staan garant voor een inspirerend muzikaal avontuur.

De djembé is een trommel met Afrikaanse roots. Door middel van verschillende oefeningen kun je samen opzwepende ritmes creëren met de djembé. Laat de leerlingen cultuur proeven terwijl ze kennis maken met dit prachtige instrument.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 5 of 10 lessen, onderbouw 30 minuten, middenbouw 45 minuten, bovenbouw en VO 60 minuten
Locatie: speellokaal met stoelen in een kring
Kosten: uurtarief €70,- excl. reiskosten vanuit Groningen en €4,- per djembé
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: djembé op school is geschikt om te koppelen aan themadagen

Hoe groener der te rijmt het! – Kate Schlingemann

KateboeK

Kate is jeugddichter en kinderboekenmaker bij KateboeK. Daarnaast ontwerpt ze met “De Verhalenmaker op School” taalprogramma’s voor PO en VO waarbij de focus ligt op spelen met taal, verbeelden en verhalen maken en m.b.t. poëzie taal als kunstvorm te presenteren. Doel: vergroten van uitdrukkingsvaardigheid en leesplezier.

We weten dat kinderen horen over biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatverandering. Maar wat betekenen deze begrippen nou eigenlijk? Hoe en waar merk je veranderingen op? En wat moet je met alle gevoelens van zorg, van iets willen doen, misschien machteloosheid? In deze workshop kunnen kinderen hun fantasie en verbeeldingskracht inzetten om woorden te vinden voor, en vorm te geven aan hun ideeën en gedachten hierover, door middel van de kracht van poëzie. Onderwerpen die aan bod komen: bijzondere dieren of planten in jouw omgeving, verdwijnende natuur en wat kinderen verder enthousiast maakt voor dit urgente onderwerp, dat ook thema is van de Kinderboekenweek 2022!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, Frysk, meertaligheid, erfgoed, mens en natuur, duurzaamheid, burgerschapsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 11, 12, 17, 33, 43, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: bezoek kunstwerk op locatie, werken in de klas. Werkplek in overleg met de leerkracht.
Kosten: €160,- plus materiaalkosten €1,50 per leerling
Optioneel: €270,- per dagdeel, max. 3 groepen/excl. materiaal/excl. reiskosten max €25,- per school.
Periode: gehele jaar, behalve de donderdag
Bijzonderheden: leerkracht tijdens workshop in de klas aanwezig. Aan te passen aan een thema. De activiteit is mogelijk als dagproject.

Games ontwerpen met Bloxels – Bibliotheken Mar en Fean

We hoeven u er niet van te overtuigen dat leesvaardigheid en digitale vaardigheden belangrijk zijn voor kinderen. Als onderwijsprofessional weet u dat als geen ander. Bibliotheken Mar en Fean beschikt over een uitgebreid aanbod om lessen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs op het gebied van leesvaardigheid, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking naar een hoger niveau te brengen. Dat doen we vanuit een visie, met actuele kennis en met aandacht voor de behoeften van individuele scholen. Ons werk leveren wij altijd op maat, want geen school, leerkracht of leerling is hetzelfde.

Tijdens deze les ‘Games ontwerpen met Bloxels’ leren kinderen hoe ze met Bloxels Edu een eigen platformspel kunnen ontwerpen. Ze kruipen in de huid van de gebruiker om te ontdekken wat een spel nou precies een goed spel maakt. Op basis van deze bevindingen gaan de kinderen een reeks spelelementen bedenken waarmee het spel vervolgens wordt uitgewerkt. Dit gemaakte prototype wordt vervolgens getest en aangepast en uiteindelijk mag er natuurlijk gespeeld worden! We noemen deze manier van ontwerpen ook wel ‘design thinking’. De les wordt aangepast naar de groep.

Verbinding met schoolthema’s: media, rekenen, taal, creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, presenteren, zelfstandig werken, samenwerken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 3-8
Groepsgrootte: n.v.t.
Duur: 2 uur
Locatie: op school of in de bibliotheek
Kosten: €140,-
Periode: gehele schooljaar
Bijzonderheden: de leerkracht krijgt handvaten om er voor en na de activiteit zelf mee aan de slag te kunnen

Kijkje achter de schermen met ‘Corry’ – Posthuis Theater

Het Posthuis Theater is dé culturele huiskamer van Heerenveen en wijde omgeving. Het belangrijkste doel van het Posthuis Theater is het hele spectrum aan podiumkunsten op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau aanbieden aan een zo groot mogelijk publiek. Je vindt er (moderne) dans, beeldend theater, toneel, (klassieke) muziek, cabaret, jeugdvoorstellingen, opera en theatercolleges. Het Posthuis Theater biedt alle leerlingen uit de regio de mogelijkheid om in aanraking te komen met uitdagende theatervoorstellingen in een echt theater.

Altijd al eens willen weten wat er nou allemaal gebeurt in het theater? Samen met schoonmaakster Corry ga je op ontdekkingstocht. Voor Corry is het theater haar 2e thuis, ze vindt het daarom geweldig dat de leerlingen het komen bewonderen. Ze nemen o.a. een kijkje bij de kassa, de bar en de zaal. Maar….. wanneer ze bij het podium aankomen durft Corry niet verder te gaan. ‘Dat is nl. alleen voor artiesten,’ zegt ze. Uiteindelijk, met de hulp van de leerlingen, durft ze toch. Eenmaal daar raakt ze geïnspireerd en vloeit de rondleiding over in een theaterles die vol zit met oefeningen die Corry de acteurs en actrices heeft zien doen in de tijden dat zij stiekem mee gluurde naar de voorstellingen en voorbereidingen.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: onderzoeken, receptief,
presenteren, samenwerken
Kerndoelen: 54, 55, 56 en 58
Doelgroep: groep 1-8
Groepsgrootte: 1 lokaalgroep
Duur: rondleiding 1 uur + theaterles 45 minuten
Kosten: €150,-
Locatie: Posthuis Theater
Periode: gehele schooljaar