Circus in de klas! – Circusschool ‘De Hoogte’

Circus in de klas!
Welk kind wil dat nou niet? Leerkrachten raken bij zo`n titel soms in paniek, het woord circus wordt meestal gebruikt als het ergens een rotzooitje is. Niets is minder waar, in het circus loopt alles op rolletjes. De tent wordt mooi strak opgezet, de artiesten weten precies wanneer ze op moeten, het orkest speelt in op de acts en na de show wordt alles weer netjes opgeruimd, alsof er nooit een circus is geweest.

‘Circusschool ‘De Hoogte’
Groep 1-8 , V.O. en S.O.
Circus is sport, muziek, dans en theater in één. Het is ook nog eens heel goed voor het ontwikkelen van je beide hersenhelften. Bij Circusschool de Hoogte zijn de mogelijkheden talrijk. De kinderen worden geïnspireerd d.m.v. verhalen, filmpjes,  muziek en demonstraties. Daarnaast kunnen de kinderen zelf allerlei circustechnieken uitproberen: jongleren, diabolo, Chinees bordje, hoelahoep, acrobatiek, balans. Rollenspellen spelen of samen een Clowns act maken. Leren balanceren op het koord of op een grote bal.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, muziek
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflecteren
Kerndoelen: 55, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8, V.O. en S.O.
Groepsgrootte: afhankelijk van het project, minimaal 10 leerlingen
Duur: in overleg
Locatie: speellokaal of gymlokaal (kan ook in een klaslokaal)
Kosten: in overleg prijsindicatie : € 150 voor een lesuur met kleine materialen
Periode: in overleg
Bijzonderheden/Mogelijkheden:
* een cyclus van 8 á 10 lessen (1 x per week) met een presentatie van het eindresultaat.
* een dagdeel of dag met verschillende workshops en eindshow voor de ouders
* een hele week met het thema circus voor alle klassen.
* een (les) uurtje verhalen over het circus, een leskoffer met circusattributen voor de
allerkleinsten.
* de eindshow kan gepresenteerd worden in een echte circustent! (mits beschikbaar)
* acrobatiek en circuslessen op reguliere basis

Hiphop – Dance Company 058

Dance Company 058 is een dansschool voor jong en oud, van beginner tot gevorderd, van klassiek ballet tot hiphop. Met een team van gepassioneerde en professionele docenten zorgen wij voor leuke, uitdagende en leerzame lessen. Onze docenten zijn thuis in allerlei verschillende stijlen, denk aan hiphop, modern, Afro, TikTok en meer. We bieden dansworkshops en projecten op maat. Heb je een leuk project, idee of thema? Wij denken graag met je mee!

Razend populair! De dansstijl hiphop heb je vast al eens gezien in populaire tv-programma’s als ‘So You Think You Can Dance’, ‘Dance Dance Dance’ en ‘Everybody Dance Now’. De stijl bevat invloeden van allerlei verschillende dansstijlen (zoals streetdance, modern, breakdance) en wordt in deze lessen beoefend op populaire muziek van nu. In deze workshop gaan jullie werken aan conditie, kracht, lenigheid en een stoere hiphopchoreografie!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 4 lessen van 45 minuten
Locatie: speellokaal of gymlokaal
Kosten: per groep €300,-
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: eventueel mogelijk om in deze lessen toe te werken naar een presentatie voor bijvoorbeeld de ouders (€75,- per les)

Freerunning – Eijer Producties

Eijer Producties is de dans-, theater- en freerunningschool van de zuidoosthoek van Friesland. Een gevarieerd en ervaren team van docenten verzorgt wekelijks lessen en workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden. Bij Eijer Producties staat ontwikkeling, familie en toegankelijkheid centraal en zorgen we ervoor dat iedereen een kans heeft om op een podium te staan. We bieden workshops en lessen aan in vele dans-, theater- en freerunningstijlen. In overleg wordt er een passend programma opgesteld, van een enkele workshop tot een volledig programma voor honderden deelnemers.

Bij freerunning gaat het om het overwinnen van hindernissen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier en het creëren van ultieme bewegingsvrijheid. Belangrijk is dat je je eigen lichaam leert kennen en geen onnodige risico’s neemt. Freerunning is beslissingen nemen en risico’s inschatten maar dan in een split second. Het helpt o.a. bij het ontwikkelen van kracht, het verbeteren van je conditie, het creëren van zelfvertrouwen, leren omgaan met elkaar en de rest van de maatschappij, het versterken van het concentratievermogen en zorgt uiteindelijk voor ontspanning.

Verbinding met schoolthema’s: bewegingsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken, samenwerken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 5 t/m 8 en VO
Groepsgrootte: maximaal 25 per groep
Duur: 60 minuten per groep
Locatie: sportzaal, sporthal met materiaal, schoolplein
Kosten: vanaf 65,- per uur (exclusief reiskosten) + € 100,- voor freerunningobstakels
Periode: in overleg met de school

Graffitiworkshop – Roy Schreuder

Roy houdt zich bezig met street-art en maakt schilderingen in de openbare ruimte. In 2012 is hij begonnen als zelfstandig kunstenaar en heeft hij veel uiteenlopende projecten gedaan. De 1e jaren als kunstenaar woonde hij vooral in het buitenland en is hij veel op reis geweest. In deze periode heeft hij zijn eigen stijl en techniek kunnen ontwikkelen. Naast zijn eigen werk, werkt hij veel in opdracht van gemeenten, bedrijven, wijkpanels en stichtingen om samen tot de realisatie van zowel grote als kleine projecten te komen.

Tijdens de workshop leer je over de geschiedenis van deze subcultuur en ga je werken aan een eigen ontwerp. Deze ga je vervolgens met spuitbussen verder uitwerken. Zo maakt iedereen een eigen kunstwerk op een houten paneel. Je werk mag je na de workshop natuurlijk houden.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren en onderzoeken
Kerndoelen: 54 en 55
Doelgroep: groep 5-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: in overleg
Locatie: op locatie bij de school
Kosten: €50,- per uur voor de workshops + een uur voorbereiding per dag. Bij meerdere workshops op één dag worden de voorbereidingskosten maar 1 keer gerekend. Reiskosten €0,19 per km (vanuit Leeuwarden). Materiaalkosten € 10,- per leerling.
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: leerlingen moeten echt oude kleding aantrekken. De verf die we gebruiken gaat niet meer uit de kleding. Voor het VO kan het schoolbreed aangevraagd worden.
Extra: muurschildering op maat: Het is mogelijk om grotere muurschilderingen te maken i.s.m. leerlingen. Ik maak dan een schets op de muur. De leerlingen voegen alle kleuren toe en tenslotte doe ik het lijnenwerk. De kosten zijn afhankelijk van het formaat, of het op een paneel of muur gemaakt wordt en hoeveel werk/tijd er zit in de uiteindelijke afwerking

Klei in de klas – Laure Spriensma

Ontwikkelen van creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong én oud. Het is één van de “21st century skills”. Daarom ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen: geïnspireerd raken en vooral je eigen idee uitwerken. Laure opende in 2019 Streekatelier ‘Fratsen en Foefjes’ in Luinjeberd en biedt daar voor jong en oud allerhande workshops aan. Van alles is mogelijk.

Klei: het dankbaarste materiaal wat je maar kunt bedenken. We leren de basistechnieken en boetseren er op los: dieren, portret, bakjes en potjes, fantasie…. Het werkstuk moet 14 dagen drogen en kan dan worden gebakken. In de 2e les kan geglazuurd worden. Voor de bovenbouw + VO wat theorie over klei, glazuur en het bakproces.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, techniek
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, onderzoeken
Kerndoelen: 33, 44, 54 en 55
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1 les van 1,5 tot 2 uur (dagdeel)
Locatie: op school/in overleg
Kosten: 1 les van 1,5-2 uur op 1 dag (één groep): €130,- per les; 2 of
meer lessen van 1,5 uur aansluitend op 1 dag (twee of meer groepen):
€105,- per les. Reiskosten: >15 km, €0,25 per km. Materiaal: klei + bakken: €3,50 per leerling (1 les), optioneel les 2: glazuur + glazuurstook: €3,50 per leerling
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: klei en gereedschap wordt meegenomen. De werkstukken worden naderhand gebakken in de keramiekoven van de docent.

Historische Route – It âlders erf – Johan Wagenaar

Johan Wagenaar heeft jarenlang voor de klas gestaan en is eigenaar van historisch onderzoeksbureau It âlders erf. It âlders erf verzorgt erfgoedlessen op maat. Johan is als skoalstiper betrokken bij het taalplan Frysk 2030. Zijn erfgoedlessen zijn dan ook uitermate geschikt om de verbinding te maken met de Fryske taal en cultuur.

De kinderen maken hun eigen historische route voor smartphone en tablet over hun eigen school-/woonomgeving. Ze gaan op zoek naar een historisch voorwerp/gebeurtenis uit de eigen woonplaats en/of schoolomgeving en proberen om daar de nodige achtergrondinformatie bij te vinden. De informatie die de kinderen aanleveren, wordt verwerkt tot een blijvende route voor de smartphone/tablet. Tijdens de afsluitende les wordt de app geactiveerd en wordt de route samen met de kinderen gelopen.

Verbinding met schoolthema’s: taal, Frysk, creatieve vakken, wereldoriëntatie
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, reflectie, receptief, onderzoeken, zelfstandig werken
Kerndoelen: 54, 55 en 58
Doelgroep: groep 5-8
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 4 lessen van 1 uur
Locatie: school en schoolomgeving
Kosten: €560,- excl. reiskosten incl. gebruiksklaar maken van het programma voor leerkracht en leerlingen. Op maat: duur en kosten in overleg.
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: de leerkracht/school krijgt de mogelijkheid om zelf aanpassingen in de digitale route te maken (informatie wijzigen, aanvullen, verwijderen). De kinderen maken tijdens de afsluitende les gebruik van hun eigen smartphone/tablet. De route is altijd aan te passen. De activiteit is uit te breiden tot een dagproject.

Feest! – Keramiekmuseum Princessehof

Keramiek – iets dat gemaakt is van gebakken klei – is overal om je heen  te vinden: elke dag gebruik je kopjes, borden en schalen en je zit zelfs op een wc-pot van keramiek! Vandaar dat je zomaar een heel museum kan vullen met keramiek, maar dan wel de heel bijzondere dingen natuurlijk. In het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise bewaren we gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van keramiek vanuit de hele wereld, van Chinese drakenvazen, Spaanse tegels, kleine kommetjes uit Japan tot de porseleinen muziekkast van ontwerper Jelle Mastenbroek. Graficus M.C. Escher werd hier geboren, daarom maakte kunstenaar Leon Keer een optische illusie in de kelder, die mag je ook bezoeken!

Met feestelijke installaties van keramiek presenteert Keramiekmuseum Princessehof van 15 oktober 2022 t/m 20 augustus 2023 de tentoonstelling Feest! Welke feesten zijn er allemaal te vieren? Welke ken jij? En weet je ook hóe we die vieren? En is dat overal op aarde hetzelfde? Onze onderwijsprogramma’s maken we samen met leerkrachten en docenten op maat voor verschillende doelgroepen. Kleuters vieren bijv. vanaf de voorjaarsvakantie van 2023 de verjaardag van prinses Marijke in haar museumpaleis. En leerlingen voortgezet onderwijs mogen meedoen aan een echte ontwerpwedstrijd. Omdat ons programma aansluit bij het landelijke museumprogramma ‘Weet wat je viert’, is het vervoer naar het museum gratis tijdens deze tentoonstelling!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, wereldoriëntatie, taal
K&C-vaardigheden: reflectie, receptief, onderzoeken
Kerndoelen: 12, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep, de groep wordt in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u niet meer dan één iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft?
Duur: 60-70 minuten
Locatie: Keramiekmuseum Princessehof of op school
Kosten: €5,- per leerling (bezoek museum + materialen). Voor VO is een beeldende gastles een week na het museumbezoek gratis bij te boeken. Extra atelierprogramma: €5,- per leerling
Periode: vanaf 15 oktober 2022 tot 20 augustus 2023
Bijzonderheden: extra: atelieractiviteit aansluitend aan het museumbezoek.

Het festival als klaslokaal – Oranjewoud Festival

Oranjewoud Festival organiseert sinds 2012 hoogwaardige en ongewone klassieke concerten in de natuur, uitgevoerd door (inter)nationale
topmusici. Het festival wordt structureel ondersteund door het rijk, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

Het festival als klaslokaal is een ochtend boordevol muzikale activiteiten en avonturen in De Kinderproeftuin van Oranjewoud Festival. Gewapend met een routekaart krijgen de kinderen in groepjes van vijf de in totaal negen uiteenlopende activiteiten aangeboden, verspreid over de Overtuin in Oranjewoud. Variërend van het componeren van muziek en het bouwen van tof klinkende instrumenten tot een spannende muzikale speurtocht. Elk onderdeel duurt een klein half uur en wordt door ervaren professionals begeleid. Na een korte lunch volgt een feestelijke eindvoorstelling. Genietend onder ruisende bomen met blote tenen in het gras wordt dit concert pas echt een belevenis. Wie heeft ooit gezegd dat les krijgen en een feestje niet samen kunnen gaan?

Verbinding met schoolthema’s: taal, creatieve vakken, mens,natuur en techniek
K&C-vaardigheden: creëren, receptief en reflectief, presenteren, observeren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 42, 54, 55, 56, 57 en 58
Doelgroep: groep 6-8
Groepsgrootte: max. 6 groepen van plm. 30 leerlingen (max. 1 groep per school)
Duur: circa 4,5 uur (inclusief 2 pauzes)
Locatie: De Overtuin, Parklandschap Oranjewoud
Kosten: €225,- per groep van maximaal 30 leerlingen
Periode: 26 mei 2023
Bijzonderheden: begeleiding is noodzakelijk (1 volwassene per 15 leerlingen), hetgeen deels door ouders/vrijwilligers kan worden gedaan. Voor buitenactiviteit geschikte kleding. Een inspiratiebrief zorgt voor extra motivatie. Voorbereiding is niet noodzakelijk. Uitbreiding mogelijk met door de leerkracht uit te voeren lespakket dat na afloop aanhaakt op de ervaringen tegen een nader te bepalen vergoeding.

Djembé – Moustapha Seck

Moustapha Seck

Moustapha Seck verzorgt djembécursussen, -workshops en optredens voor bedrijven, scholen en particulieren in heel Nederland én over de grens. Zijn warme persoonlijkheid en professionaliteit staan garant voor een inspirerend muzikaal avontuur.

De djembé is een trommel met Afrikaanse roots. Door middel van verschillende oefeningen kun je samen opzwepende ritmes creëren met de djembé. Laat de leerlingen cultuur proeven terwijl ze kennis maken met dit prachtige instrument.

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken
K&C-vaardigheden: creëren, presenteren, onderzoeken
Kerndoelen: 54, 57 en 58
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 5 of 10 lessen, onderbouw 30 minuten, middenbouw 45 minuten, bovenbouw en VO 60 minuten
Locatie: speellokaal met stoelen in een kring
Kosten: uurtarief €70,- excl. reiskosten vanuit Groningen en €4,- per djembé
Periode: gehele jaar, in overleg
Bijzonderheden: djembé op school is geschikt om te koppelen aan themadagen

Hoe groener der te rijmt het! – Kate Schlingemann

KateboeK

Kate is jeugddichter en kinderboekenmaker bij KateboeK. Daarnaast ontwerpt ze met “De Verhalenmaker op School” taalprogramma’s voor PO en VO waarbij de focus ligt op spelen met taal, verbeelden en verhalen maken en m.b.t. poëzie taal als kunstvorm te presenteren. Doel: vergroten van uitdrukkingsvaardigheid en leesplezier.

We weten dat kinderen horen over biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatverandering. Maar wat betekenen deze begrippen nou eigenlijk? Hoe en waar merk je veranderingen op? En wat moet je met alle gevoelens van zorg, van iets willen doen, misschien machteloosheid? In deze workshop kunnen kinderen hun fantasie en verbeeldingskracht inzetten om woorden te vinden voor, en vorm te geven aan hun ideeën en gedachten hierover, door middel van de kracht van poëzie. Onderwerpen die aan bod komen: bijzondere dieren of planten in jouw omgeving, verdwijnende natuur en wat kinderen verder enthousiast maakt voor dit urgente onderwerp, dat ook thema is van de Kinderboekenweek 2022!

Verbinding met schoolthema’s: creatieve vakken, Frysk, meertaligheid, erfgoed, mens en natuur, duurzaamheid, burgerschapsonderwijs
K&C-vaardigheden: creëren, reflectief, receptief, presenteren, onderzoeken en samenwerken
Kerndoelen: 1, 9, 11, 12, 17, 33, 43, 54, 55 en 56
Doelgroep: groep 1-8 en VO
Groepsgrootte: lokaalgroep
Duur: 1-1,5 uur
Locatie: bezoek kunstwerk op locatie, werken in de klas. Werkplek in overleg met de leerkracht.
Kosten: €160,- plus materiaalkosten €1,50 per leerling
Optioneel: €270,- per dagdeel, max. 3 groepen/excl. materiaal/excl. reiskosten max €25,- per school.
Periode: gehele jaar, behalve de donderdag
Bijzonderheden: leerkracht tijdens workshop in de klas aanwezig. Aan te passen aan een thema. De activiteit is mogelijk als dagproject.